Хората искат рестарт на политическия модел

Не очакват обаче резки движения, казва Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“

Хората искат рестарт на политическия модел | StandartNews.com
  • Не очакват обаче резки движения, казва Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“
  • През 2020 и ГЕРБ, и БСП ще се заемат с вътрешнопартийните си дела
  • Тази година Борисов ще се посвети на енергетика, обединявайки руските и американските интереси у нас
  • 2019-а мина под знака: много неща най-после се случиха...
  • Ако в БСП са далновидни, ще видят в проекта "Манолова" шанс да имат партньор
  • Партията на Слави е в пряка зависимост от рейтинга на телевизията му

- Г-н Симеонов, как бихте обобщили изминалата политическа година? След всички скандали кое според Вас е най-знаковото събитие?
- Всъщност те са няколко поредни години, в които се развиват сходни процеси. През годината много от тях достигнаха нов етап. Така че годината няма самостоятелно значение, както 2013-а примерно, по-скоро се явява продължение на, така да го наречем, десетилетието на Борисов. 2019 г. не зададе някакви свои събития, а продължи процесите, които наблюдаваме, и много неща се случиха най-после: най-после в БСП си дадоха сметка, че много успешната 3-годишна игра трябва да мине на следващ етап, защото удрят тавана, не растат; най-после се случи това с Цветанов, което се очакваше от години; най-после премиерът се срещна с Тръмп и отпадна онова говорене, че американците нещо преследват Борисов; най-после нещо мърда с тези тръби... След времето на Орешарски може би последваха няколко години на политическа предвидимост и известна икономическа стабилизация. Последната между другото може да се отнесе и към периода на Орешарски, колкото и странно да звучи на мнозина, това не беше съвсем безуспешен период за икономиката. Общо взето, през последното десетилетие България се движи икономически по-добре. Моето мнение е, че точно в такива по-спокойни моменти трябва да се вършат тежките неща. Разбра се, че може да има драма с пенсионната система, не виждам достатъчно смелост в системата на здравеопазването – сега е моментът тези неща да се решават. Борисов обаче трудно предприема непопулярни мерки.
Знакови са няколко събития като изборите, срещата с Тръмп, изборът на главен прокурор, отстраняването на Цветанов.
- Как ще се развиват взаимоотношенията между премиер и президент? Някаква промяна ще има ли през новата година?
- Не мисля, че има основания да очакваме промяна. Поне засега президентът показва, че държи на този тип реторика на коректива, която прилага спрямо управляващите. Нещо повече – засега това не му носи съществен спад в рейтинга. Защото известно е, че когато водиш директна, фронтална политическа битка, понякога рискуваш част от рейтинга си. При президента Радев засега няма такава опасност, явно на хората по-скоро им допада това. Всъщност той затова и беше избран – като протест срещу управленския модел на ГЕРБ. И продължава да изпълнява този избор, така че вероятно ситуацията ще остане същата.
- Борисов говори за трансформация в ГЕРБ през новата година. Какво според Вас означава това?
- Вероятно има предвид някакво обновление в партията. Най-вече това показва една нова амбиция у Борисов, която видяхме след победите в изборите, след успешното отстраняване на Цветанов, след успешната среща с Тръмп. Премиерът е с нова амбиция, още повече че задачата, която трябва да решава той, е свързана с предстоящите избори през 2021 г. Има още една голяма задача – лека-полека Борисов ще трябва да подготви партията за периода след своето непосредствено ръководство, защото и той все някога ще трябва да направи крачка встрани. 2020-а би била удобна за такъв тип подготовка, защото има основания да се очаква, че тя ще бъде стабилна и спокойна за ГЕРБ. Година, в която няма избори и това дава възможност да се оправят вътрешнопартийните неща. Между другото БСП също ще бъде на вътрешнопартийна тема, поне до пролетта. Това казва логиката, но може да има и изненади.
- Но според думите на Доган е необходим рестарт на политическия модел. За предсрочни избори ли става въпрос?
- Не забелязах речта му да вещае нещо такова. Има логика в идеята за рестартиране на модела и, струва ми се, мнозина я споделят. Не ми е много ясно обаче какво точно значи това, но че много българи живеят с мисълта, че е нужен някакъв рестарт, няма никакво съмнение. Там е работата, че заради по-предвидимата политическа среда и малко по-живата икономика напоследък имам усещането, пък и данните го потвърждават, че хората у нас искат рестарт, но не държат на много резки движения. Това е ситуацията на този етап, който ще остане като десетилетието на Борисов, а вероятно ще има и още години, както е тръгнало. Аз лично не видях в речта на Доган нещо, което да застраши особено властта. Политическата логика казва, че е малко вероятно да се състоят предсрочни избори. Но понякога се случват и нелогични неща... Все пак мисля, че Борисов ще положи максимални усилия да изкара този мандат.
- Изборът на лидер в БСП на 26 април чрез пряко гласуване предимство ли е или капан?
- Преди всичко това е трансформация на партията. Една партия, която пряко избира лидера си, е съвсем ново нещо в българския политически пейзаж. Естествено това е позитив за БСП и за Нинова, която е инициатор на това решение. Логиката казва, че по-скоро Нинова ще спечели от този избор, но пак казвам, че дотогава има доста време и не всичко се случва по логичен път. И тук може да дойдат капаните – на организационната битка по места. Аз не виждам вътрешната опозиция да издига някаква особено вдъхновяваща фигура насреща. И второ – Нинова е харесвана от редовия социалист. Тя може да не е харесвана от някои междинни структури между върха на партията и членовете й, но е харесвана от самите членове и симпатизанти. Това е смисълът на прекия избор, така да кажем, добре го е сметнала Нинова.
- През новата година ще видим ли политически проект на Радев, проектът на Манолова?
- Специално за президента, ако въобще стане такова нещо, ще има доста път. Аз лично, ако съм на негово място, не бих направил такава крачка през 2020 г., защото на практика това е навечерието на президентските избори през 2021 г. Т.е. през идната година ще си проличи дали и доколко президентът Радев има енергия за втори мандат. Поне засега той е в изгодна позиция, защото трудно се вижда ярка фигура от ГЕРБ, която да излезе насреща му. Все пак до 2021 г. има доста време, а и да не забравяме ключовата роля на ДПС в президентски избори. Ако ДПС подкрепи кандидат на ГЕРБ по един или друг начин, нещата може да станат доста сложни. Подозирам, че президентът по-скоро върху това ще мисли, а не за нов проект. Засега в общи линии играта му е успешна, а и не е много време за смяна на играта. Радев е с нова амбиция, ново самочувствие, плува вече в свои води, с достатъчно опит на поста и идеята за конституционен дебат е доказателство за това. Новата амбиция на президента може да доведе до всякакви нови идеи, но поне засега той е доказал, че играе с разумен риск.
Що се отнася до проекта на Манолова, той вече се движи и мисля, че има ниша за такъв проект. Но той може да усложни допълнително ситуацията около БСП, защото донякъде ще влезе и в нишата на БСП. В крайна сметка ще звучи като омбудсманско движение, което си е винаги със социална насоченост. В БСП ако са достатъчно далновидни, биха се радвали на това хора с биография от БСП или подкрепяни от партията да правят свои политически мрежи, защото това е шанс за БСП някога да има партньор, това е големият проблем на партията – да намери потенциален партньор, с който да може да управлява. С ДПС нещата не стоят много добре напоследък. А Манолова, Радев, Станишев, Йотова са личности, които носят своя политически капитал и БСП би трябвало да може в дългосрочен план да се възползва от тази политическа мрежа от хора, която така или иначе беше създадена.
- Как виждате да се развие проектът на Слави Трифонов?
- В пряка зависимост от това как ще се развие телевизията му. Ако тя набере мощ, вероятно и проектът ще набере мощ. Трифонов може да разбърка много карти, но не виждам да бързат особено, явно искат да премислят всяка крачка по десет пъти. Реално те имат предимството, че са видели много предишни опити и знаят къде са грешките на другите. И няма нещо свръхиновативно в този проект – в България от много време насам се влиза в политиката точно по този начин, през телевизора и с тази риторика. Същественото предимство при Трифонов е, че е видял немалко преди него и си е взел поуки.
- Новият главен прокурор Иван Гешев заяви, че ще разследва местните велможи. Какво да очакваме?
- Убеден съм, че ще подходи амбициозно във всички случаи, убеден съм. Сега виждаме, че пое на пряк надзор ситуацията в Перник. Според мен Гешев ще продължи линията на активизация на прокуратурата, която наблюдаваме в последните една-две години.
- Как смятате, че ще се развият икономическите ни връзки със САЩ след срещата Борисов - Тръмп и как би рефлектирало това върху връзките ни с Русия?
- Аз смятам, че целта, която донякъде може би постигна Борисов, е да успее да изговори с американските партньори всички невралгични теми, с което да ги успокои, че няма драма България да прави нещо с Русия. Това ако е постигнал, значи през 2020-а той ще действа на тема енергетика, като ще се опита да обедини руските и американските интереси в България. Това е програма максимум, почти утопично изглежда, но ми се струва, че е успял да убеди Тръмп, че заслужаваме тази възможност. Всъщност поради близостта си до Турция и Русия, които имат невралгични точки със САЩ, България се оказа преден пост на западния свят. Което значи, че ще държат на нас, а и Борисов е убедил Тръмп, че сме лоялен и предвидим партньор на Запада. Относно Русия – поне засега виждам, че действаме по темата с тръбите и дори известното забавяне няма да е решаващо.
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай