Йончев: Не ЕС, а ние трябва да оправим държавата си

Йончев: Не ЕС, а ние трябва да оправим държавата си | StandartNews.com

София. Ние, българите трябва да оправим държавата си, а не Европейският съюз. Тази теза защити Румен Йончев, лидер на ЗНС и кандидат за евродепутат от листата на коалиция „България без цензура", ВМРО и Гергьовден в дебат по радио К-2.

По думите му мониторингът на ЕС върху правосъдието и вътрешния ред в България трябва да бъде премахнат. Йончев обясни, че този механизъм се използва за вътрешнопартийни битки. Партиите изнасят проблемите си в ЕС като си правят PR акции. „Мисля, че в Брюксел започват да го разбират", заключи Йончев и добави, че за тази присъда на ЕС с налагане на 8-годишния мониторинг трябва да отговарят тези наши представители в Европарламента, които са го допуснали.

Йончев се възмути от липсата на морал у родни политици, които са разследвани и имат обвинения, а напират да стават евродепутати. "Скоро очаквам и хора с влезли в сила присъди да започнат да се кандидатират. Има тотална липса на морал в българската политика!", беше категоричен Йончев и още "нито ги хващаха, нито се пускаха – това беше медийна кампания единствено". Всичко, което се случва у нас, дори парламентарните комисии, сформирани по знакови случаи като "Мишо Бирата", "Петното" и т.н. е просто опит за правене на политика в момент, в kойто има вакуум на правосъдие, категоричен е Румен Йончев, който внесе законопроект "Чисти ръце". Лидерът на ЗНС изказа мнение, че Прокуратурата не трябва да е в Съдебната система.

Магистратите, които се избират от политиците, не могат да не се отчитат пред политиците. Тези длъжности също трябва да са избираеми!", е позицията на Румен Йончев.

Съдбата на българските граждани – какво се случва с тях поне за идващите 5 години. Това е единственият приоритет, около който трябва да се обединят политиците, смята той. Проблемите на България се решават тук, няма страна в ЕС, която да я интересува какви заплати взимат българите. „Основен приоритет са българските граждани, а не европейските граждани. Досега нашите евродепутати не успяха да прокарат нито едно решение в полза на българския интерес", заяви лидерът на ЗНС и посочи като последен пример проекта Южен поток.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай