Станишев: Ако гласуват за социалистите, хората могат да очакват една нова Европа

Станишев: Ако гласуват за социалистите, хората могат да очакват една нова Европа | StandartNews.com

Ако гласуват за социалистите, хората могат да очакват една нова Европа, която е по-демократична и се чува техният глас, по-социална и която икономически се развива. Това заяви в интервю за БТА председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев по повод предстоящите на 25 май избори за Европейски парламент /ЕП/. Според него хората са по-мотивирани да гласуват на тези европейски избори, защото за първи път имат възможността лично да определят кой да ръководи Европейската комисия. Другата причина е националното значение на тези избори, посочи Станишев.

"Нашите опоненти вече казват - печелим евроизборите, сваляме правителството и се връщаме на власт. Кой се връща на власт - Борисов, Цветанов и сигурно ще върнат от емиграция и Дянков, за да бъде букетът пълен и действително да видим отново още четири години същата политика на социален геноцид, на рекет върху бизнеса, на репресии и арогантност", коментира лидерът на БСП. Като пример за решение на ЕП с отражение върху всекидневния живот на българите Станишев посочи гласуваната резолюция, препоръчваща да не се изгражда "Южен поток". Няма как да приемем това решение, ако искат да наказват Русия, защо наказват България, коментира той. Според лидера на БСП кризата в Украйна няма да бъде от решаващо значение за крайния резултат на изборите в Европа. Сергей Станишев заяви, че поддържа поканата си към Бойко Борисов за политически дебат между лидерите. Трябва да се говори лидер с лидер. Визиите за страната на двете основни партии трябва да се сблъскат пред очите на българските граждани, смята той. Станишев обаче не вижда за какво да говори с кандидати от листата на ГЕРБ.

Въпрос: Какви са наблюденията Ви от срещите в страната? Хората разбират ли важността на предстоящите евроизбори и мотивирани ли са да гласуват?

Отговор: За много българи проблематиката на ЕП изглежда много отдалечена и изключително абстрактна. Хората задават въпроса: "Как това ще промени моя живот, на моето семейство, как ще помогне за работата, за доходите?", и не винаги намират отговора. Но този път е различно поради две причини. Първата е, че този път европейските избори са много важни за посоката на развитие на Европа и за първи път гражданите на Европа имат правото и възможността лично да определят кого избират за ръководител на европейското правителство, т.е. на ЕК. Този път хората могат да кажат: "Искам Мартин Шулц - кандидатът на социалистите за лидер на ЕК, защото той има ясни социални ангажименти, първи приоритет заетостта, социалната справедливост". И много българи започват да разбират това, след като пет години Европа се управлява от ЕНП, от десните, които наложиха на всички страни драконовски мерки, които се свеждат до една дума - рестрикция. Втората причина, поради която хората са по-активни, по-мотивирани да гласуват, е националното значение на тези избори. Всички разбираме, че те са свързани с политическия процес в България. Нашите опоненти вече казват - печелим евроизборите, сваляме правителството и се връщаме на власт. Кой се връща на власт - Борисов, Цветанов и сигурно ще върнат от емиграция и Дянков, за да бъде букетът пълен и действително да видим отново още четири години същата политика на социален геноцид, на рекет върху бизнеса, на репресии и арогантност.

Въпрос: Дайте конкретен пример за решение на Европейския парламент, което има отражение върху всекидневния живот на българите?

Ще ви посоча една от последните резолюции на ЕП, която аз не приемам. В последния ден от работата на парламента, в тази изострена предизборна среда ЕП гласува едно решение, по-точно декларация, препоръчващо да не се изгражда "Южен поток". Това няма как да го приемем ние, българите, защото, ако искат да наказват Русия, защо наказват България? Този проект е важен за нас, за нашата икономика, това са милиарди инвестиции, работни места за български компании, обороти, които влизат после в бюджета. Искам да попитам тези петима евродепутати от ГЕРБ, които тук твърдят, че са за изграждане на "Южен поток", защо са гласували "за" тази резолюция. Къде им е съвестта и чии интереси обслужват? Всяко едно решение на ЕП има въздействие върху България, понякога непряко. Това е форма на политически натиск, която аз не приемам.

Въпрос: Смятате ли, че отношението към Русия и въобще кризата в Украйна ще окаже влияние върху резултатите от европейските избори в Европа и в България?

Отговор: Не мисля, че това ще бъде водещо за крайния резултат на евроизборите, ако погледнем целия континент, защото най-големият проблем за хората е не ситуацията в Украйна, а как живеят те, приемат ли тази политика, която десните наложиха на всички държави на рестрикции и орязване на социални права. Но, разбира се, във всяка една страна кризата в Украйна има своя отпечатък и за нас е най-важно тя да не навреди на България. Кризата в Украйна се отразява във всяка една страна по различен начин. В Полша например, която има исторически конфликти с Русия, от тази криза и от войнствената реторика срещу Русия за налагане на санкции печелят крайните националисти. В България имаме друг исторически опит. Огромна част от българите се отнасят със симпатии към Русия. В крайна сметка исторически факт е, че България е освободена от руската армия и това никой не може да го задраска. Затова България заема в рамките на европейската позиция разумна, умерена, сдържана позиция и сме категорично за политически диалог. Ние сме против икономически санкции срещу Русия, защото това ще накаже нас. Зависим от доставките на газ, много от туристите у нас - стотици хиляди, са от Русия и искаме да развиваме икономически отношения с Русия. Освен това в Украйна живеят минимум 250 хиляди етнически българи и първото ни задължение като държава е да защитим техния мирен, спокоен живот и правото им да развиват своята идентичност и връзки с нашата страната. Това го казвам много ясно, както тук в България, така и в Брюксел. Имаме наши интереси и те трябва да бъдат защитени.

Въпрос: Появиха се публикации, че сте отказали дебат с ГЕРБ. Все още ли поддържате поканата си към Бойко Борисов за европейски дебат?

Отговор: Разбира се, че поддържам поканата си към Бойко Борисов за политически ебат между лидерите. Трябва да се говори лидер с лидер. Визиите за страната на двете сновни партии трябва да се сблъскат пред очите на българските граждани. Едната е визията на Дянков в икономическо отношение и на Цветанов в политическо, другата е визията на БСП за социална държава, за икономическо развитие и справедливост. Не виждам за какво да говоря с кандидати от листата на ГЕРБ, защото ЕС, за разлика от разбирането на някои от тях, не се свежда до усвояване на еврофондове и до технически въпроси кой управляващ орган как работи. Европа е преди всичко концепция, политическа, и има две виждания за развитието на Европа - на десните, които прехвърлят кризата на гърба на хората, и на социалистите, които поставят на първо място проблема с безработицата и нейното преодоляване и за които позицията, животът на всеки човек са най-важни. Ако хората не виждат в Европа инструмент, който да им помогне и да им подобри живота, няма да има еврооптимизъм, няма да има доверие в Европа и това искаме да променим.

Въпрос: Далеч ли е всъщност Европа от България и как да променим това и чрез политиката в нашата страна?

Отговор: Европа не е далеч от България. По-точно България е в Европа и Европа е в България, ние сме стара европейска страна, стара цивилизация и култура и имаме всички основания да се гордеем с това и да не допускаме да се отнасят към нас пренебрежително или да ни третират като досадна периферия, бедна, която само създава проблеми и едва ли не по недоразумение или случайност е влязла в ЕС. Това зависи и от нас в голяма степен. Винаги съм отстоявал български позиции със самочувствие и с аргументи, защото се чувствам не по-малко европеец от политици от Франция, Германия или Испания. Има различни европейци като отношение към ългария и мога да ви дам следния пример - Мартин Шулц, нашият кандидат за президент на Еврокомисията, който е и президент на ЕП, публично заяви пред всички европейски премиери, че България е изпълнила критериите за членство в Шенген и няма основания някои държави и някои политици, най-вече от десницата, да поставят допълнителни условия. Или друг пример - знаете каква истерия развиват десни политически сили във Великобритания, Холандия или в други страни по отношение на българите и искат да нарушат фундаментално право - за свободно движение на хора в ЕС, и правото на българите да работят в техните страни. Социалдемократите и социалистите казват: "Това е основополагащо право, тази позиция е атака не само срещу българите, това е атака срещу самите ценности на ЕС и се противопоставят". За България е важно да има начело на Европа - в Комисията, в Съвета, политици, които са справедливи, които уважават нашата страна и социалистите са доказали именно такова отношение към България, за разлика много често от представители на десницата.

Въпрос: Накрая да обобщим - какво ще получат хората, ако гласуват за социалистите в Европа?

Отговор: Ако хората гласуват за социалистите в Европа, във всяка една страна, те ще получат много сериозни промени в ЕС. Те трябва да бъдат в няколко посоки - първо, приоритет трябва да стане реалната икономика и инвестициите на европейско и на национално ниво в създаване на работни места и на работеща икономика. Вторият приоритет това е социалната справедливост. Неравенството и в страните и между държавите в ЕС станаха непоносими, това означава нова политика, която е справедлива, която залага на справедливо данъчно облагане, която се бори срещу неплащането на данъците, срещу офшорни компании, източване на средства от страните, и разбира се, която залага на социалната политика и подкрепа на тези, които се нуждаят. Давам ви пример - 26 млн. безработни в ЕС, 6 млн. млади хора без работа, от тях стотици хиляди в България. Ние, социалистите, в опозиция извоювахме 6 млрд. евро да се заделят за програми за младежка заетост и те стартират вече и в България. Това смятаме да продължим и да го разширим. Има ясен ангажимент в нашия манифест за увеличаване на тези средства. Ако гласуват за социалистите, хората могат да очакват Европа, която е по-демократична и се чува техният глас, която е по-социална и която икономически се развива. Това е нашата алтернатива - една нова Европа, различна от днешната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай