Неделя,

Забраняват краткосрочните договори в образованието

От: Администратор -
Забраняват краткосрочните договори в образованието
A
A
A

Край на практиката млади учители да бъдат освобождавания в края на учебната година и назначавани отново на есен. Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че това е в разрез с Кодекса на труда, защото учителската работа не е сезонна. Това стана по време на негово посещение в Русе.

През юни месец съм изпратил писмо до всички директори на образователни институции, с което съм обърнал внимание , че това не е в съответствие с Кодекса на труда, освен че не е добра практика и не е желателно от гледна точка на политиката за привличане и задържане на млади преподаватели. При бъдещите проверки, които правим ние ще го констатираме това като нарушение. Ще използвам и други случаи да им кажа, че това не е желателно и не е законосъобразно и не е желателно", заяви Вълчев, цитиран от БГНЕС.  

Красимир Вълчев бе категоричен, че ще се сложи край и на преселенията на хора в последния момент, за да уредят по-добро училище за децата си, което доведе до сериозно напрежение при приема на първолаци в София. " Критерий близост имахме и в предходни години, но когато той беше регламентиран в наредбата и стана задължителност, това увеличи стимулите за злоупотреби. Сега се надяваме, че те ще бъдат значително по-малко след промените от следващата година", категоричен бе министърът.

Аз лично ще положа много усилия по темата взаимодействие между родители и учители. Нарушеното взаимодействие и доверие, както се видя покрай казуса с камерите в класните стаи и искането, е една от причините за невъзможността, една от предпоставките да не се справяме с част от проблемите или по-скоро , ако подобрим доверието, е предпоставка да се справим с редица от проблемите. Тук учителите трябва по-добре да разбират родителите, повече да комуникират с родителите, а родителите по-добре да разбират учителите. И едните, и другите имаме една обща мисия: Да направим децата по-добри, заяви той по повод агресията в клас. 

Вълчев коментира и решението за задължителни прегледи на учители, която срещна отпор от синдикатите. "Проблемът беше по отношение на регулярните прегледи и по отношение на това колко често да бъдат те. Нашето общо мнение е, че ние нямаме нужда от формални механизми в системата. Няма нужда да пращаме всички преподаватели на преглед. Има нужда , когато имаме индикации, че някой преподавател има проблеми, да се активира механизъм за преглед и такъв ще предложим. Все пак този механизъм има смисъл и да може да защити учениците, здравето и живота на учениците..... При заболяване, включено в тази наредба за която говорим, не може да се заема педагогическа длъжност и това е оправдано от гледна точка на лицата и учениците, трябва да има такъв защитен механизъм", заяви Вълчев.

Въпросът е той да работи по ефективен начин, без да създава излишно натоварване на системата с формални допълнителни формални механизми. Самите учители и директори казаха, че много често бележките, които се вземат и прегледите, които се правят, са формални", каза Вълчев и обяви, че до приемане на новата наредба тези прегледи са спрени. 


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички