Забраняват краткосрочните договори в образованието

Слагат край на преселенията преди приема на първолаци

Забраняват краткосрочните договори в образованието | StandartNews.com

Край на практиката млади учители да бъдат освобождавания в края на учебната година и назначавани отново на есен. Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че това е в разрез с Кодекса на труда, защото учителската работа не е сезонна. Това стана по време на негово посещение в Русе.

През юни месец съм изпратил писмо до всички директори на образователни институции, с което съм обърнал внимание , че това не е в съответствие с Кодекса на труда, освен че не е добра практика и не е желателно от гледна точка на политиката за привличане и задържане на млади преподаватели. При бъдещите проверки, които правим ние ще го констатираме това като нарушение. Ще използвам и други случаи да им кажа, че това не е желателно и не е законосъобразно и не е желателно", заяви Вълчев, цитиран от БГНЕС.  

Красимир Вълчев бе категоричен, че ще се сложи край и на преселенията на хора в последния момент, за да уредят по-добро училище за децата си, което доведе до сериозно напрежение при приема на първолаци в София. " Критерий близост имахме и в предходни години, но когато той беше регламентиран в наредбата и стана задължителност, това увеличи стимулите за злоупотреби. Сега се надяваме, че те ще бъдат значително по-малко след промените от следващата година", категоричен бе министърът.

Аз лично ще положа много усилия по темата взаимодействие между родители и учители. Нарушеното взаимодействие и доверие, както се видя покрай казуса с камерите в класните стаи и искането, е една от причините за невъзможността, една от предпоставките да не се справяме с част от проблемите или по-скоро , ако подобрим доверието, е предпоставка да се справим с редица от проблемите. Тук учителите трябва по-добре да разбират родителите, повече да комуникират с родителите, а родителите по-добре да разбират учителите. И едните, и другите имаме една обща мисия: Да направим децата по-добри, заяви той по повод агресията в клас. 

Вълчев коментира и решението за задължителни прегледи на учители, която срещна отпор от синдикатите. "Проблемът беше по отношение на регулярните прегледи и по отношение на това колко често да бъдат те. Нашето общо мнение е, че ние нямаме нужда от формални механизми в системата. Няма нужда да пращаме всички преподаватели на преглед. Има нужда , когато имаме индикации, че някой преподавател има проблеми, да се активира механизъм за преглед и такъв ще предложим. Все пак този механизъм има смисъл и да може да защити учениците, здравето и живота на учениците..... При заболяване, включено в тази наредба за която говорим, не може да се заема педагогическа длъжност и това е оправдано от гледна точка на лицата и учениците, трябва да има такъв защитен механизъм", заяви Вълчев.

Въпросът е той да работи по ефективен начин, без да създава излишно натоварване на системата с формални допълнителни формални механизми. Самите учители и директори казаха, че много често бележките, които се вземат и прегледите, които се правят, са формални", каза Вълчев и обяви, че до приемане на новата наредба тези прегледи са спрени. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай