Забавачката бонус за прием в първи клас

Забавачката бонус за прием в първи клас | StandartNews.com

Край на кампаниите по Йордановден, в столицата приемат документи от пролетната ваканция

София. Посещаването на кварталната забавачка може да се превърне в бонус при приема на ученици в първи клас. Все повече столични директори обмислят да въведат и този критерий при приема на децата, като той може да носи определен брой точки.

Столично училище например каза, че при тях точките вероятно ще са само две, но пък забавачката ще бъде доказателство, че детето наистина е от квартала. Честа практика е родители да се регистрират при роднини в навечерието на кандидатстването, за да получат повече точки за желаното училище. Затова и някои школа вече признават само адресна регистрация отпреди Нова година.

При други тя носи по-малко точки, ако е направена след новогодишните празници. По-рестриктивни критерии за прием ще има в 119 СОУ "Акад. Михаил Арнаудов", което миналата година прие рекордните седем паралелки първокласници. Тази година обаче не можем да приемем толкова, каза директорът Диян Стаматов. Затова най-вероятно критериите ще бъдат утежнени, но това ще стане ясно през януари.

Тази година просветният зам.-министър Ваня Кастрева е препоръчала на училищата да започнат и приключат приема на първолаци по едно и също време, за да се спести безкрайното разтакаване на родители по школата. Поради това вече няма да има старт на кампаниите още от Йордановден, както в миналите години. Столичните училища ще приемат документи за първи клас от началото на пролетната ваканция, за да може най-големите опашки от родители да се извървят, докато в школото няма деца. Резултатите ще излязат в началото на юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай