Петък,

Вдигат стипендиите

От: Администратор -
1598
Вдигат стипендиите
A
A
A

Студентските стипендии ще бъдат увеличени още от втория семестър на новата учебна година, съобщи просветният министър Меглена Кунева. Те вече ще бъдат между 70 и 150 лева, а досега варираха между 50 и 120 лв.

За някои от студентите обаче увеличението може да дойде и по-рано. Още от самото начало на новата учебна година МОН ще отпусне на всички университети 20 на сто над бюджетите им, които ще бъдат изразходвани целево само за стипендии. Ректорите ще трябва сами да преценят дали да раздадат по-малки суми на повече хора, или да вдигнат парите на най-добрите.

Парите са общо около 1 млн. лева и се отпускат от вътрешни резерви на просветното министерство. За следващата година допълнителните пари за стипендии ще бъдат около 3 млн. лева. Ще има и промени в начина на отпускането им - те ще се дават само на базата на успеха, а не както досега - успехът да бъде обвързан и с дохода на семейството. Запазват се обаче социалните стипендии за студенти сираци, майки, хора с увреждания.

До решението се стигна след разговор със студентските съвети, които неотдавна протестираха срещу това евростипендиите да отиват само за студенти в така наречените приоритетни направления. В крайна сметка обаче студентите са приели аргументите на министерството и Еврокомисията защо парите на Европа отиват само за сфери, в които има недостиг на кадри. В същото време е взето решение те да бъдат компенсирани от парите в държавния бюджет. Кунева заяви, че целта й е държавата да провежда устойчива политика в тази област.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички