Учители с оскари

Учители с оскари | StandartNews.com

Кой е учителят, който оставя трайна следа в паметта ти години след завършването? И каква именно магия прави любим един, а не друг учител? Гимназистите на четири български града вече отличиха своите преподаватели в кампанията на "Стандарт" и МОН "Любим учител". Те гласуваха анонимно в специални анкети, като посочиха и критериите, по които са направили избора си.

Миналата седмица избраниците на Видин и София получиха своите призове. Във Видин това е преподавателката по немски език Ирена Йосифова, а в София своите най-добри преподаватели избраха четири училища. За Първо СОУ приза получи химикът Василка Койнарска, за 22 СОУ отличеният преподавател е географът Даниел Христов, в 51 СОУ наградата е също за химик - Мира Колева. В 119 СОУ приза взе преподавателката по български език и литература Катерина Иванова. Предстои награди да бъдат връчени и на учителите от Варна и Благоевград. Наесен кампанията ще продължи със специален сайт, на който ще могат да бъдат номинирани любимите учители на България и критериите за избора им.

Пратили Василка Койнарска в 11 "Б" като "наказателна рота"

Химичката обича да лови риба и да отглежда цветя

Още на 14 години знаех, че ще стана учител. Това разказва любимата преподавателка на Първо СОУ Василка Койнарска. Избрала професията си, докато учела в седми клас на 143 ОУ заради преподавателката си Анастасия Шубанова. "Тя бе превъзходен учител. Подготвяше ни така, че всяка година между 5 и 10 ученици от нас влизаха в НПМГ без частни уроци", спомня си Койнарска.

Тя също завършила НПМГ, а след това - Софийския университет "Св. Климент Охридски". Имала един период на колебание между професията на учителя, адвоката и актьора. Избрала първата. Но най-любопитното е, че без никакъв натиск от нейна страна днес дъщеря й Ени е юрист, а синът Нено - актьор във Варненския театър.
Всъщност учителската професия съчетава в себе си и трите - трябва да си артистичен, справедлив и да знаеш материята, която преподаваш, разказва Койнарска. За нея най-важното е, че уважава учениците си и умее да им покаже това уважение. Именно с това ги и спечелила, когато я изпратили в сегашния 11 "Б" като "наказателна рота". "Класът имаше славата на проблемен. Всяка есен, когато колегите чуеха, че са разпределени да преподават в този клас, се притесняваха. Излизаха от час със скъсани нерви", спомня си Койнарска.

Изпратили я да овладее учениците, а следващата година ги обединили с остатъците от още един проблемен клас. Спечелила ги най-вече с разговори за уважението, за това как хората трябва да се отнасят едни към други. "Когато ме ядосат, крещя - чуват ме чак на третия етаж. Но винаги съм им казвала "Лошото ще е, когато спра да крещя. Викам ли, значи ми пука за вас", казва Койнарска. Резултатът от работата й с 11 "Б" е видим - в петък цялата паралелка, гласувала за нея, излезе да получи приза й в кампанията "Любим учител".

И до днес поддържа връзки с учениците си, които е извела през 25-те години като преподавател. "Най-големите от тях вече са на 39 г. През юни кажи-речи всеки ден имаме сбирки на различни випуски", разказва тя.
Извън училището едно от хобитата й е риболовът, а рекордът в тази област - уловен лин от 1,5 кг. Обикновено практикува това хоби през ваканцията. Другото й любимо занимание е отглеждането на цветя във вилата. Най-много от всичко обича розите.

51 СОУ 

Възпитаник на Мира Колева смаял англичани

Изоставила инженерството, за да влезе в клас

Мира Колева е завършила индустриална химия и първоначално работила като инженер. Когато през 1987 г. излязла по майчинство, се захванала с даване на частни уроци на кандидат-студенти. Младежите влезли - някои медицина, други - хранително-вкусова промишленост. "Това като че ли преобърна нещо в мен", спомня си Колева. Разбрала, че може би да обучава и помага е нейното призвание. Проучила нещата как може да се преквалифицира и сменила инженерството с учителската професия. Първоначално работила като възпитател в село Липница, после - като учител по химия. От 10 г. е в 51 СОУ, което й засвидетелства обичта си, като я избра за любим преподавател.

"За мен това е високо отличие, защото при децата всичко е неподправено", казва Колева. Сред своите ученици тя се слави с това, че оценява изключително справедливо. На шега директорът й Асен Александров спомена, че я наричат "Мира секира", но пък всеки, който има шест при нея, директно е приет в чужд университет. "Приетите в чужбина след това ми пишат във Фейсбук, обаждат се, когато си дойдат през ваканциите", разказва тя. Неотдавна един от учениците й, който заминал за Англия, й разказал с възторг, че смаял съучениците им, като им изнесъл преподаден от нея урок.

Колева си спомня, че началото в 51 СОУ било доста тежко. Около месец и половина след началото й дошла на проверка легендарна инспекторка от РИО. "Казах си - сега или окончателно ще ме изхвърлят от професията, или ще продължа", спомня си учителката. Естествено случило се второто. В момента Колева е и в няколко училищни комисии, а като главен учител непрестанно изслушва проблемите на ученици - и в клас, и вкъщи. "Стремя се да не оставям неразрешени проблеми, винаги изслушвам. Нещата не бива да се оставят да "клокочат", разказва тя. Проявява едновременно със справедливостта и майчина обич към всички, които са решили да й доверят проблемите си.
Колева е от хората, които не престават да се усъвършенстват - и до днес учи, при това с удоволствие. Покрай дъщерите си, които живеят в Испания заедно с внучетата й, се записала и на курс по испански, подтиквана от директора си Асен Александров.

Сега дори се опитват да й поверят обучение по испански на първолаци. "Засега имам много други ангажименти, а освен това смятам, че моето призвание е химията. Камъкът си тежи на мястото", разказва тя. Неотдавна била и на обучение по програма "Еразъм +" в Южна Испания, участва и в обучение за въвеждането на образователната платформа Moodle. "След това заедно с колегите ще разработим банки с тестове, което ще ни направи по-гъвкави и ще можем да обменяме тестови задачи", разказва тя.

119 СОУ 

Катерина е орисана да преподава

Литераторката се отказала от правото и журналистиката

Случи се така, че учителската професия сама ме намери, разказва Катерина Иванова. Любимата учителка на 119 СОУ е в класната стая едва от две години. През първата от тях била възпитател на втори клас, а от втората вече преподава български език и литература на два шести и два единадесети класа.

"Винаги се е получавало така, че нещо ме тласка към учителството. В началото исках да следвам право, но ме приеха българска филология. Реших да уча 1 г. и да се прехвърля в Юридическия факултет, но ми хареса. И така останах", спомня си тя. След това, по време на педагогическия си стаж, имала много вдъхновяващи ментори, но въпреки това отново не избрала работата на педагога. "Поработих известно време в една онлайн медия, но видях, че това не е моето нещо. Затова реших да стана учител". Кандидатствала на няколко места и на собствен гръб се убедила, че работодателите предпочитат хора с опит и не им се иска да поемат риск, назначавайки млади хора. 119 СОУ обаче се решило да рискува, вземайки човек без стаж, и така се озовала в класната стая.

"Показах на учениците, че нещата, които са базови, трябва да се знаят. Няма как да минат без тях. Така че дори и онези, които са по-мързеливи, се принудиха да четат", разказва тя. "С учениците се разбираме много добре. Е, винаги има един-двама приказливи, но като цяло няма проблеми с дисциплината. Имаме много добър контакт", споделя Катерина. "Във Фейсбук обаче не сме приятели, за мен това е лично пространство. Казала съм им - като завършат, може, но сега не", разказва младата преподавателка.

Извън училището Иванова много обича да чете. "Нямам любим автор, всяка книга и всеки писател ме докосват по различен начин", споделя тя. Обича и да рисува, влюбена е и в киното. Филмите са част и от магистратурата, която е завършила - "Литература, кино и визуална култура".

ВИДИН

Ирена Йосифова е фен на Меркел

Запалва децата по немския с истории за Гьоте и Шилер

Преподавателката по немски език в СОУ "Цар Симеон Велики" във Видин Ирена Йосифова бе обявена за любим учител на своите ученици.
"Аз съм строга и взискателна", казва за себе си отличената учителка. Затова се изненадала, когато обявили резултатите от анкетата сред учениците. В обществото се шири мнението, че децата не си падат по строги и взискателни учители, но то се оказва невярно. Изненадани от избора били и съпругът й и 8-годишната й дъщеря Илина. Вечерта след награждаването тримата с умиление гледали тържеството в училището в нейна чест по местна телевизия. И съпругът, и щерката възкликнали: "Дават те даже по телевизията! Браво!".

"Може би са ме харесали повече като класен ръководител", търси мотивите на учениците си г-жа Йосифова. Тя винаги се интересува и е запозната с проблемите на всеки от тях. Свалила е всякакви прегради между тях - всеки може да й сподели и най-съкровените си чувства. Тя ще намери за всеки точната дума, ще му даде правилния съвет. Това също я издига в очите на деветокласниците. Г-жа Йосифова е свързала професията си с немския език през 1992 г. Тогава за пръв път в езиковата гимназия на Видин открили паралелка с изучаването му. Кандидатствала и я приели. После продължила с немска филология във Великотърновския университет. 1 г., по време на следването си, поработила в Германия. Тогава приложила езика на практика.

А и опознах живота на германците, което и до днес ми е много полезно, казва тя. Когато завършила университета, се върнала в родния Видин. Оттогава досега - 13 г., учи децата на Видин на немски език - само в СОУ "Цар Симеон Велики".
Часовете при г-жа Йосифова са много интересни, твърди ученичката й Ива Георгиева. Всеки урок започва с кратък разговор на немски - как сте, какво ново при вас. В началото било трудно, защото деветокласниците изучават езика за първа година. Но вече са свикнали - а 9 "а" клас успехът по немски е много добър 5,15. Не всичко в часа на г-жа Йосифова е граматика и нови думи. Ако денят е забележителен с нещо, тя им разказва как в Германия го честват, как се приготвят, какви обреди извършват, какви ястия слагат на трапезата си. Наскоро учили за рождената дата като неизменна част от биографията на човека.

Тя избрала да им говори за Ангела Меркел, която възприема като невероятен политик. "Учениците знаеха много за нея от новините, от родителите си. Аз избрах интересните моменти от живота й и часът свърши неусетно", разказва учителката. Е, понякога децата я разсмиват. На въпрос знаете ли кой е Гьоте, момче отговорило - футболист е. "Тогава им разказах за Гьоте и Шилер, отново с любопитни факти от биографиите и творчеството им", обяснява госпожата.
На въпрос - накъде след признанието - Ирена Йосифова отговаря: "Сега е още по-трудно. Не можеш да спреш до тук. Трябва така да живееш и работиш, че дълго да си спомнят за голямото ти звание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай