Учат азбуката разбъркано

Учат азбуката разбъркано | StandartNews.com

Смогнаха с учебника по история за 5-и клас, старият буквар няма да се сменя в средата на годината

Кунева пренареди буквите, за да свикнат децата да съставят срички

Революционни промени в образованието посрещат тази година първолаците. Децата вече ще учат буквите по съвсем друга система. Според образователните експерти така щели по-бързо да се научат да четат. Модерните технологии също влизат в клас. Тръгват и пилотните дуални паралелки. Банките пък отпускат изгодни кредити за образование.

Учениците в първи клас ще започват да учат азбуката не с традиционното АБВ, а с букви като М, Е и т.н. "Тази година новият закон и новите учебни програми влизат най-напред за 1 и 5 клас, в останалите класове това ще става постепенно. В букварите подредбата на буквите е различна, за да може децата по-бързо да започнат да сричкуват. Например, след буквата "а" следва буквата "м", за да могат да направят по-бързо сричка. Със стария буквар ще започнат да учат тази година първокласниците. От февруари месец започва читанката и се приключва с буквара. След стотици срещи притеснение сред учителите за това няма", обясни Кунева.

Учебната година на първолаците е удължена, тя няма да свършва на 24 май, а седмица по-късно - на 31 май.

Според Кунева това е въпрос на обем на програмата. Според нея в много страни удължаването на учебната година се счита за положителна стъпка и е добро решение и за родителите. Кунева смята, че това не е за сметка на натовареността на учениците, а обратното - за да има повече часове за спорт и извънкласни занимания.

Учениците от 5-и клас ще имат нов ученик по история. Това е единствения нов учебник, който ще влезе в класните стаи за началото на учебната година, уточни за "Стандарт" зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

"Мисля, че успяхме да наваксаме много закъснения, така че няма хаос с учебниците, заяви вчера по БНР вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева. По думите ? издатели и учители са извършили и невъзможното, като са успели да оценят учебниците по история. "Ще имаме нови там, където положението беше най-драматично", подчерта тя.
Петокласниците обаче няма да имат нов учебник по български език, а първолаците ще започнат със стария буквар, стана ясно от думите на Кунева. Драмата на първолаците свършва през февруари, когато те ще започнат с нова читанка.
С новия Закон за предучилищното и училищното образование учениците във втори и трети клас няма повтарят класа. "Законодателят е казал, че между 1 и 4 клас не се повтарят класовете. Повтарянето на класовете не води до по-добра успеваемост на децата", заяви Кунева. Според нея съвсем скоро ще бъдат на разположение и ученически практики. По думите й до края на годината 50 на сто от сумите, които са предвидени за образование, ще бъдат договорирани.

Децата от 1 до 4 клас няма да имат количествени оценки. "Те имат оценки, но са "отлично се справяш" или "малко не ти достига".Тази система също е пробвана. Ще я въведем за 1 клас сега, защото дете, което във втори клас е с количествени оценки, изведнъж в трети клас да ги няма, някак си няма да е последователно. Затова постепенно ще въведем това, което законът иска", подчерта образователният министър.

Така се сбъднаха притесненията на родителите, че до 15 септември няма да бъдат готови важни учебници - букварът и математиката за първолаците, както и българският език за петокласниците. Всички те ще бъдат заменени с временните помагала.

Райфайзенбанк свали лихвите за студенти

Райфайзенбанк отпуска студентски кредити с 6,5% фиксирана лихва за целия срок на заема в рамките на програмата на Министерството на образованието и науката за финансиране на студентите и докторанти. Промоцията е валидна до 30 април 2017 г. Гратисният период важи за целия срок на обучение, по време на който не се дължат плащания по главницата и лихвите. Изплащането започва до една година след датата на държавния изпит или защитата на дипломната работа и се погасява на равни месечни вноски до 10 години. Кредитополучателите не дължат такси и комисиони за управление на кредита, не се изисква поръчител или съдлъжник, както и доказване на доходи. Студентите получават разплащателна сметка без такса за откриване и месечна поддръжка, както и международна дебитна карта Visa Electron с отстъпки от стандартните условия на банката. Досега Райфайзенбанк е отпуснала кредити на студенти и докторанти за близо 43,4 млн. лв.

Булбанк намалява такси за Visa Classic

УниКредит Булбанк ще родителите на учениците с пускането на нова кредитна карта Visa Classic при преференциални условия, която може да се вземе до края на септември. Тя предлага изключително изгодни условия - за първите две години не се дължи такса за обслужване, а след това се плаща 25 лв. годишно. До края на септември не се дължи лихва, а след това месечният лихвен процент е 1,35%. Пак до 30.09. 2016 г. не се дължи и такса за теглене от банкомати на банката в страната и чужбина. С активирането на новата кредитна карта Visa Classic автоматично ще се включите в 3-месечната игра с 6 награди HP Spectre x360 - лаптоп и таблет в едно, завъртащ се на 360 градуса. От 1 октомври пък отново ще можете да вземете нова кредитна карта на промоционални условия - този път с картата на УниКредит Булбанк MasterCard.

3D анимации в клас

Иновациите придружават новите помагала по история на петокласниците

Електронни учебници с 3D визуализации и анимации пуска издателство "Просвета". Те ще придружават печатния вариант на учебника. Тези учебници ускоряват учебния процес и детето може на компютъра да си научи уроците, заяви вчера шефът на издателството Никола Кицевски.

Към учебниците има книга за учителя, учебни тетрадки, както е в случая с учебника по История и цивилизация за 5. клас, където са приготвени допълнителни материали.

За училищата, където няма да пристигне новия учебник по история "Просвета" е намерила решение как със старите учебници по новите програми да се преподава. Това става с работни материали - тетрадки, които попълват празнините между стария и новия учебник. "Има такива материали по математика, по технология и предприемачество и по околен свят", допълни още Кицевски. Помагалата ще бъдат доставени безплатно за всички български ученици, за да могат да наваксат материала.
"През последните 6 години преминахме през различни версии и изпитания на електронните учебници, правихме различни версии на учебниците, но тази година на база на обратната връзка и информацията от учители и ученици сме направили едни много добри електронни учебници". Това каза Владимир Кръстев от издателството "Просвета-Либри". Ние сме единственото издателство, в което нашите електронни учебници имаме 3D визуализации и 3D анимации. Точно по този начин за учениците е по-лесно да разберат даденото знание, подчерта още Кръстев. Според него дигиталният учебник за родители ще струва 6 лв. С едно кликване на мишката учителят може да пренесе учениците в процеса на фотосинтеза или в римския колизеум, да видят древния град Вавилон, да разгледат процесите в човешкото тяло или да отидат на виртуална разходка в открития космос, разказа още той. По думите му всички електронни учебници са съобразени с методиката и с учебната програма. Проучванията показват, че учениците, които използват новите технологии, много по-добре възприемат информацията. 42 печатни и 42 електронни учебника са внесени за първи-пети клас, посочиха още от "Просвета".

Камен Воденичаров откри първата дуална паралелка

В присъствието на звездата от телевизионния екран Камен Воденичаров в събота бе даден старт на първата паралелка по специалността "Обогатители в минната промишленост" по системата на дуалното обучение, която е съвместен проект на "Каолин" ЕАД и СОУ "Васил Левски" във Ветово. В паралелката са записани 13 ученици, които, придружени от своите учители и родители, пристигнаха в централата на предприятието, за да се запознаят на място с условията на обучение и да разговарят с ръководството на фирмата за перспективите и ползите от тази образователна програма.

Учениците бяха приветствани от изпълнителния директор Радомир Чолаков и ръководителя на направление "Човешки ресурси" Иво Василев, които обясниха подробно предимствата на тази система за професионално обучение, която е широко разпространена във водещите индустриални страни в Европа. При този тип обучение децата, освен задължителните общообразователни предмети, получават и реална професионална подготовка в избраните специалности. Специално в "Каолин" ЕАД, което от 2013 г. е собственост на немския концерн "Кварцверке", обучението по професионалните предмети ще се води по немски учебни програми, а успешно завършилите ще получат сертификати за овладяна професия по образец на германските индустриално-търговски камари. Още в 11-и клас успешно представилите се ще получат трудови договори с "Каолин" ЕАД.

Учениците получиха от "Каолин" ЕАД подарък - чанти, напълнени с учебници по общите и специални предмети, които те ще изучават в дуалното обучение, и обещание, че отличниците ще бъдат наградени с посещение на центъра за дуално обучение на фирмата "Кварцверке" в Германия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай