Танев: Ученето чрез практика е един перспективен модел

Танев: Ученето чрез практика е един перспективен модел  | StandartNews.com

Министър Танев и неговият швейцарски колега Дел'Амброджо откриха форум за дуалното образование

По специална покана на министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев на посещение в България бе държавният секретар по образование, научни изследвания и иновации на Конфедерация Швейцария г-н Мауро Дел'Амброджо.

„Практическото образование, известно като дуално, съвпада с правителствената програма и най-вече с линията на Министерството на образованието и науката за решителни дълбоки реформи в сферата на образованието" - каза днес при откриването на Форум за дуално образование министър Тодор Танев и продължи с думите: „За пръв път от много десетилетия Министерството допуска бизнеса, разбран като местен, гилдиите на равна нога, на ключовия камък, на моста, който свързва и би трябвало да свързва образованието с практиката. Да си подадем ръка с бизнеса, за да може нашата страна да просперира. В това отношение безценна е помощта на швейцарската страна."

Проф. Танев поздрави екипа на проекта и всички, които повече от година са работили най-интензивно, за да стане възможен този проект. „Това е една малка крачка, която постепенно ще прераства в дълга линия, по която ще се движим към онова състояние на професионалното образование у нас, за което отдавна мечтаем ние - образователите, а бизнесът не просто желае, а настоява. Ние искаме бизнесът да определя много неща – от инициирането на съответните училища, а също така да участва с идеите си в правенето на учебни програми, за да не са правят само от експерти на Министерството. Бизнесът трябва да участва в ръководните органи на тези училища на бъдещето, във валидирането на уменията на учениците, придобити чрез практика. По този начин няма да има разлика между образованието, практическото образование в България и в напредналите европейски страни." – коментира министър Танев. Той добави: „Швейцарският опит е безценен, но аз се радвам, че нашите швейцарски приятели имат пълно разбиране за ситуацията в България. Приветствам авторите на този проект, че той е адаптиран към българските обстоятелства."

От своя страна г-н Мауро Дел'Амроджо, държавен секретар на Конфедерация Швейцария по образование, научни изследвания и иновации, благодари на министър Танев за поканата да участва във форума и каза: Ние наистина много се радваме, че българското правителство прегърна тази идея. Гордеем се с възможността да предоставим нашата подкрепа. Трябва да се знае, че това е български проект, който ще се реализира от български екипи. Може само да споделим своя швейцарски опит, да предложим своята швейцарска подкрепа, но вие сте на ход." – подчерта гостът и добави: „Министър Танев вече спомена за духа, който стои зад този проект. Наистина този дух трябва да го има в семействата, в родителите, които трябва да подкрепят децата си в избора на своя път. Този дух трябва да е налице и в бизнеса - компаниите, които определено трябва да инвестират, да обучат тези младежи."

Ръководителят на проекта от българска страна г-жа Петя Евтимова обяви името на наградения в конкурса за име на проекта – Станислав Бошнаков – учител от СОУ „Иван Вазов" – Бургас, и му връчи награда. Проектът се нарича ДОМИНО и е съкращение от думите: Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото.

Г-н Бошнаков благодари на организаторите на конкурса и каза, че приветства идеята на Министерството на образованието и науката за развитието на дуалното обучение в България.

Във форума, който се проведе в хотел „Балкан" в столицата, участваха Н. Пр. Денис Кнобел, посланик на Конфедерация Швейцария в България, доц. Румяна Коларова, секретар на Президента на РБългария по образование, наука и гражданско общество,, г-жа Мюйессер Солак, началник на политическия кабинет на министъра на образованието и науката, г-жа Емилияна Димитрова, председател на Националната агенция за професионално образование и обучение, директори на дирекции и експерти – МОН, г-жа Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, представители на Българо-швейцарската търговска камара, Българо-австрийската търговска камара, Германо-българската индустриално търговска камара, представители на националните работодателски организации, на браншови организации, на синдикати, журналисти.

След откриването на форума двамата министри дадоха съвместна пресконференция в МОН. Пред представителите на медиите те подробно обясниха нуждите и ползите от въвеждането на принципите на дуалното обучение в българската образователна система чрез проект ДОМИНО, който се изпълнява в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество съвместно с МОН и с подкрепата на МТСП и МИ в периода 2015-2019 година.

„Практиката стои в основата на ученето почти във всички сфери на живота", каза министър Танев при откриването на пресконференцията и посочи, че след няколко неособено качествени реформи в последните 20 години от системата на образованието изчезнаха техникумите. Страната ни се оказва в положение да възстанови традициите, но не и формите на професионално обучение и именно тук идва помощта, мострите, които ни предоставя Швейцарската образователна система, както и финансовата подкрепа от 3 000 500 швейцарски франка на Конфедерация Швейцария.

„Швейцарският опит може да бъде полезен за нас само чрез известна адаптация към нашите условия", продължи министър Танев и обясни, че различните условия в определени региони в нашата страна пораждат различни нужди от професии.

Държавният секретар по образованието, научните изследвания и иновациите г-н Мауро Дел'Амброджо благодари за възможността да присъства на откриването на учебната година в България, което за него е било вълнуващо и невероятно преживяване да види, че има млади хора, които с радост очакват новата учебна година.

Отчитайки факта, че всяка страна има различна образователна система, г-н Дел'Амброджо сподели: „Понякога в някои системи има отделни елементи, които привличат международното внимание, защото са се доказали като изключително успешни. Точно в тази роля се оказа и дуалната система за обучение, която се прилага в Швейцария". Към нея са проявили особен интерес и в Северна Америка и Франция.

Според него тази система се е оказала много привлекателна за младите хора, защото им дава възможност още от 15-годишна възраст да избират какво и как да учат, дали да продължат само да усвояват знания или да изберат ученето чрез практика, или по-точно казано „ученето чрез правене", което е буквалният превод на дуално обучение. Оттук и задачата на образователната система се състои в това да се обясни на младите хора, че това не е второстепенно образование, а нова възможност за реализация, да разберат с какво точно искат да се занимават. „Това е важното културно послание в този тип образователна система", каза държавният секретар Дел'Амброджо и добави „Но за да се развива, за да работи тази система, е необходим силен ангажимент от страна на държавата и бизнеса".

Госпожа Петя Евтимова, ръководител на Звеното за управление на проекта, уточни за журналистите начина на въвеждане на дуалното обучение и посочи двете училища и специалности, с които той стартира: Професионална гимназия „Иван Хаджиенов" – Казанлък, със специалност „Машинен техник- машини и системи с цифрово програмно управление", и Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии „Проф. д-р Георги Павлов"- София, със специалност „Техник-технолог мляко и млечни продукти".

Проектът ще обхване общо 1 200 ученици в 15 професионални училища, както и десет професии. Ще бъдат разработени нови учебни планове и програми, обучени учители и наставници, както и експерти по дуално образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай