Танев: Нямаме информация за висш ислямски институт в България

Танев: Нямаме информация за висш ислямски институт в България | StandartNews.com

В България няма висше ислямско училище. Това става ясно от писмен отговор на министърът на образованието и науката Тодор Танев до депутат.

"Не сме получавали информация за съществуването на Висш ислямски институт в София, който да се самоопределя за висше училище", пише Танев, цитиран от БГНЕС.

"Висш ислямски институт (ВИИ) е първото самостоятелно висше училище на мюсюлманите в България, което се определя като висше училище на мюсюлманското изповедание в странaта". Висшият ислямски институт е създаден с решение на Министерския съвет от 9 март 1998 г., въз основа на Закона за изповеданията. "В утвърдения от МС Правилник за устройството и дейността на ВИИ, той се определя като висше училище на Мюсюлманско изповедание (Главно мюфтийство) в България със статут на юридическо лице", пише още на сайта на въпросното училище в интернет.

"Висшето образование у нас е светско и независимо от идеологии, религии и политически доктрини. То се осъществява в съответствие с общочовешките ценности и националните традиции", обяснява още в своя отговор министърът на образованието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай