Петък,

Танев: Нямаме информация за висш ислямски институт в България

От: Администратор -
965
Танев: Нямаме информация за висш ислямски институт в България
A
A
A

В България няма висше ислямско училище. Това става ясно от писмен отговор на министърът на образованието и науката Тодор Танев до депутат.

"Не сме получавали информация за съществуването на Висш ислямски институт в София, който да се самоопределя за висше училище", пише Танев, цитиран от БГНЕС.

"Висш ислямски институт (ВИИ) е първото самостоятелно висше училище на мюсюлманите в България, което се определя като висше училище на мюсюлманското изповедание в странaта". Висшият ислямски институт е създаден с решение на Министерския съвет от 9 март 1998 г., въз основа на Закона за изповеданията. "В утвърдения от МС Правилник за устройството и дейността на ВИИ, той се определя като висше училище на Мюсюлманско изповедание (Главно мюфтийство) в България със статут на юридическо лице", пише още на сайта на въпросното училище в интернет.

"Висшето образование у нас е светско и независимо от идеологии, религии и политически доктрини. То се осъществява в съответствие с общочовешките ценности и националните традиции", обяснява още в своя отговор министърът на образованието.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички