Танев: Без висша математика в трети клас

Танев: Без висша математика в трети клас | StandartNews.com

Няма да има задачи от висша математика в съдържанието на учебника за трети клас. Това заяви просветният министър Тодор Танев в "Седмицата" по "Дарик" радио. И изтъкна, че "свалянето" на учебно съдържание от по-горни в по-долни класове е практика по света от години.

Що се отнася до прекаляване, като това да се работи още в първи клас със сметки до 100, за да могат децата да смятат и извършват математически действия с числата до 100, министърът е категоричен, че той няма да го позволи.

Министърът изтъкна, че на първо място е важно как ще се поднесе съответното съдържание - като на студент или като на дете.

"Ние намаляваме часовете, опростяваме учебното съдържание, така щото то да бъде разбрано, за да може когато дойде времето за този ученик да бъде преди края на своето средно образование, да има достатъчно багаж, за да изгради себе си като личност", коментира Танев.

Министърът бе категоричен, че няма да се пенсионират учители и директори по средата на учебната година. "Аз помолих настойчиво - издадох необходимите документи за това - да се правят такива пенсионирания, така че да не пречат на учебния процес", добави професорът.

"Ще го кажа така за по-голямо спокойствие, много прагматично: даже нямаме и толкова пари да плащаме по десет заплати и всички да пенсионираме в момента и никому не е целта. Министерството няма политика за масово пенсиониране", коментира още той.

Никой не гони директорите, каза министърът. "Напротив, ние работим с тях. Няма да има вълна от пенсионирания и за тях", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай