Швейцарската дуална система на професионално образование стъпва и в Казанлък

Швейцарската дуална система на професионално образование стъпва и в Казанлък | StandartNews.com

Стара Загора. Швейцарската дуална система за професионално образование може да стартира и Града на розите. Това стана ясна на днешната среща на кмета на Казанлък Галина Стоянова с програмният директор на Швейцарския офис за сътрудничество към Швейцарското посолство у нас Герасим Герасимов. Швейцарският екип трябва да ще реализира съвместно с наши експерти въвеждането на швейцарската дуална образователна система в България.

Проектът се изпълнява в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество и ще се реализира съвместно с просветното министерство и подкрепата на другите две министерства - на труда и социалната политика и на икономиката. Още през учебната 2015-2016 г. в три наши училища ще започне професионално обучение по швейцарския модел по две професии в областта на машиностроенето и млекопреработването. През всяка следваща година в системата щели да се включват по още три професионални училища и още 2 нови професии. При визитата си в Казанлък швейцарският екип не скри, че е възможно едно от тези първи три школа за старт на дуалната система за професионално образование да бъде местната гимназия „Иван Хаджиенов".

В Казанлък са регистрирани 3300 предприятия и фирми, които са работещи, а 70 на сто от тях са в сферата на машиностроенето, посочи солидната база за старт на дуалната швейцарска система в Казанлък кметът Галина Стоянова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай