Неделя,

Шест гимназии получават специален статут

От: Администратор -
Шест гимназии получават специален статут
A
A
A

Министерството на образованието и науката предлага на Министерския съвет да обяви шест гимназии за училища с национално значение.

Това са Професионална гимназия по ветеринарна медицина "Проф. д-р Димитър Димов" - Ловеч, Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване "Сава Младенов" - Тетевен, Професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" - Велинград, Професионална техническа гимназия "Шандор Петьофи" - Разград, Професионална гимназия по компютърни технологии и системи - Правец, и Професионална гимназия по ветеринарна медицина "Иван Павлов" - Стара Загора, съобщиха от МОН.

Според държавния образователен стандарт за институциите в системата на предучилищното и училищното образование училищe с национално значение е това, което дългосрочно изпълнява националнa задачa, възложена със заповед на министъра на образованието и науката, както и училище, в което се обучават ученици от много области.

Национална задача е тази, чието изпълнение е с трайно значение за обществено-икономическия живот в поне 15 области в страната и за изпълнението на която е осигурено целево финансиране от държавния бюджет.

Училищата с национално значение са признати за заведения с висок капацитет, авторитет и значимост по отношение на потенциала на учителите, учениците, организацията и управлението на училището. Всички училища със статут на национални са държавни.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички