Събота,

Шест гимназии получават специален статут

От: Администратор -
173
Шест гимназии получават специален статут
A
A
A

Министерството на образованието и науката предлага на Министерския съвет да обяви шест гимназии за училища с национално значение.

Това са Професионална гимназия по ветеринарна медицина "Проф. д-р Димитър Димов" - Ловеч, Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване "Сава Младенов" - Тетевен, Професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" - Велинград, Професионална техническа гимназия "Шандор Петьофи" - Разград, Професионална гимназия по компютърни технологии и системи - Правец, и Професионална гимназия по ветеринарна медицина "Иван Павлов" - Стара Загора, съобщиха от МОН.

Според държавния образователен стандарт за институциите в системата на предучилищното и училищното образование училищe с национално значение е това, което дългосрочно изпълнява националнa задачa, възложена със заповед на министъра на образованието и науката, както и училище, в което се обучават ученици от много области.

Национална задача е тази, чието изпълнение е с трайно значение за обществено-икономическия живот в поне 15 области в страната и за изпълнението на която е осигурено целево финансиране от държавния бюджет.

Училищата с национално значение са признати за заведения с висок капацитет, авторитет и значимост по отношение на потенциала на учителите, учениците, организацията и управлението на училището. Всички училища със статут на национални са държавни.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията