Сайт превърна нета в учебник

Сайт превърна нета в учебник | StandartNews.com

Авторът Дарин започнал да прави анимации, за да помогне на малката си сестричка

13 милиона урока гледани на видео в сайт, който разяснява достъпно казаното в час

Докато министерство и издатели спорят дали децата може да учат без учебници, интернет постепенно се превръща в учебник. При това - по изискванията на МОН. Един сайт превърна във видеа уроците, които в учебника изглеждат скучни и неатрактивни. Негов създател е Дарин Маджаров, който първоначално започнал почти на шега да обяснява по този начин уроците на малката си сестра.

Уча.се съществува от няколко години, но вече има изгледани над 13 милиона видео уроци. И е успял да превърне немалко слаби оценки в шестици. Работещите в сайта превръщат казаното в клас в клип, разясняващ достъпно дори най-тежкия и сложен урок от учебника. Влизайки в сайта, учениците могат да изберат клас или предмет, да кликнат върху него и така да намерят съответния урок, който им се "опира" или просто имат нужда от допълнителни разяснения на материала. Създадени са над 4000 броя уроци за деца от различни класове, а в момента сайтът работи и върху идеи за обучаване на българите в чужбина.

Математиката в сайта е покрита от първи до 11 клас включително. Физика и химия присъстват от седми до десети. Предизвикателството на авторите е, че те канят влизащите в сайта да си научат уроците с думите "Забавлявай се". "А кой казва, че учениците нямали желание да учат" е мотото, поставено на входа на сайта. И децата действително опровергават твърденията за липсата на желание. Иначе няма как само за няколко години гледанията на сайта да нараснат толкова стремглаво. Значителна част от уроците са анимации, под които децата могат да добавят и коментари. Всеки урок трае седем-осем минути.

"Човек, страшно ми помогна с този урок. Разясни го така, както и учителката не може", е написало дете под едно от учебните видеа. "Ти ми показа, че интернет може да се използва смислено", пише друг. Има и възможност да изпратиш допълнителни въпроси например върху зададени домашни работи.

Освен това има сектор за упражнения, където можеш да акцентираш върху вече наученото. По литература произведенията на български автори са изградени като презентации, посочващи ключови прилики и разлики между автори и произведения. В унисон с най-новите тенденции освен блог Уча.се си има и влогър. Той е избран сред десетки кандидатури на деца и младежи, желаещи да бъдат лица на сайта и да представят най-новото и интересното от света на уроците. След задълбочена селекция е избран студент, който си има и свой канал за забавни видеа в YouTube.

В допълнение към Уча.се има и сайт, който се занимава с това как децата да бъдат подтикнати да усвояват нови знания и да се развиват посредством различни вдъхновяващи истории. Той се нарича Мотивирам.се и в него се разказват истински истории за хора, преодолели различни трудности в стремежа си да достигнат до знанието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай