Четвъртък,

Родители пазят матурите

От: Failed to load user -
1758
Родители пазят матурите
A
A
A

2700 майки и бащи ще са квестори, ще патрулират и в тоалетните

Просветното министерство подготвя пакет от тайни мерки срещу преписване на матурите. По думите на заместник-министъра Диян Стаматов те няма да се оповестяват пред медиите, а за тях ще знаят единствено хората, които са отговорни за сигурността на изпита.

Освен тях обаче има и явни мерки, сред които влиза родителският контрол и наблюдение на всичко в изборния ден. С това ще бъде ангажирана армия от 2700 родители, или по трима във всяко училище, уточни министър Меглена Кунева. Стаматов пък посочи, че те ще присъстват в най-ключовите моменти - запечатване и отпечатване на стаи, отваряне на теста с парола, размножаване на материалите и при видеонаблюдението. Ще дежурят и в санитарните възли, където ставал главният "трансфер на информация". Стаматов подчерта, че това няма да са родители на зрелостници, както и че не е ставало дума да им бъде заплащано за този ден.

"Идеалният вариант е да бъдат избрани родители на деца в началния курс. Що се отнася до отсъствието им от работа, Кодексът на труда позволява два допълнителни дни отпуска, ако имате дете до 18 години, и работодателят няма право да откаже", поясни Стаматов. Изборът на родители ще става на два етапа - на първия предложението ще се прави от училищното настоятелство и родителските комитети. На втори ще се произнесе педагогическият съвет, който предлага имената на директора.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички