Родители пазят матурите

Родители пазят матурите | StandartNews.com

2700 майки и бащи ще са квестори, ще патрулират и в тоалетните

Просветното министерство подготвя пакет от тайни мерки срещу преписване на матурите. По думите на заместник-министъра Диян Стаматов те няма да се оповестяват пред медиите, а за тях ще знаят единствено хората, които са отговорни за сигурността на изпита.

Освен тях обаче има и явни мерки, сред които влиза родителският контрол и наблюдение на всичко в изборния ден. С това ще бъде ангажирана армия от 2700 родители, или по трима във всяко училище, уточни министър Меглена Кунева. Стаматов пък посочи, че те ще присъстват в най-ключовите моменти - запечатване и отпечатване на стаи, отваряне на теста с парола, размножаване на материалите и при видеонаблюдението. Ще дежурят и в санитарните възли, където ставал главният "трансфер на информация". Стаматов подчерта, че това няма да са родители на зрелостници, както и че не е ставало дума да им бъде заплащано за този ден.

"Идеалният вариант е да бъдат избрани родители на деца в началния курс. Що се отнася до отсъствието им от работа, Кодексът на труда позволява два допълнителни дни отпуска, ако имате дете до 18 години, и работодателят няма право да откаже", поясни Стаматов. Изборът на родители ще става на два етапа - на първия предложението ще се прави от училищното настоятелство и родителските комитети. На втори ще се произнесе педагогическият съвет, който предлага имената на директора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай