Режат приема във вузове заради безработни

Режат приема във вузове заради безработни | StandartNews.com

Медицинските и техническите висши школа няма да са университети

Държавата ще ограничи приема в онези висши училища, които бълват недобре подготвени кадри и безработни за трудовия пазар. Проектът за стратегия за развитие на висшето образование предвижда нов начин на финансиране на университетите, като едновременно с това се ограничи приемането на млади хора в онези специалности на вузовете, които са на последно място според рейтинговата система. В същото време ще бъдат определени нови нормативи за издръжка на обучението на един студент на базата на неговата реална стойност.

Това означава, че субсидията, предназначена за един студент, ще се увеличи, но тя ще се дава само на университети, които дават качествена подготовка. Промените няма да засегнат никой вуз като цяло, защото по различните направления на последно място са класирани различни университети. Те обаче ще ги мотивират да развиват само онези специалности, които са конкурентоспособни.

Просветното министерство очаква също след въвеждането на тези мерки да има свиване или доброволно обединение на вузове, които преподават в сходни области. Друг акцент на стратегията предвижда името университет да носят само онези вузове, които преподават в много профили. Тези, които подготвят само в отделни направления, например медицински или технически, би трябвало да бъдат дефинирани като специализирани висши училища, посочва стратегията. Тя предвижда също намаляване или направо ликвидиране на хвърковатите чети от преподаватели, защото един професор ще може да участва в акредитацията само на един университет. На вузовете, които имат слаби научни резултати, няма да бъдат давани пари и за научна дейност.

Разрешават на ректорите фирми и кредити

Университетите ще имат Съвет на настоятелите. В предишния проект на стратегията се предвиждаше пък висшите училища да има борд, което скара ректорите с образователното министерство. Новият вариант на документа предвижда в настоятелството да има представител на държавата, т.е. на МОН. Ще участват също и студенти, както и хора от бизнеса. Задачите на Съвета на настоятелите е да се произнася по насоките, в които ще се развива университетът, по финансовите проблеми, по създаването на търговски дружества от вузовете и ползване на търговски кредити.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай