Неделя,

Ректор си докара хонорари за 1 млн.

От: Failed to load user -
5441
Ректор си докара хонорари за 1 млн.
A
A
A

Величко Адамов работел по 36 часа в денонощие, две проверки влязоха в Свищовската академия

Две проверки влязоха в Стопанската академия - Свищов. Във финансовите дела и документи на висшето училище рови Агенцията за държавен финансов контрол, казаха от вуза. Просветното министерство пък ще проверява Центъра за магистърско и дистанционно обучение, станал легендарен с хонорарите, които са вземали преподавателите там.

Над 1 млн. лева за осем години. Такава равносметка правят колеги за получените хонорари от проф. Величко Адамов. По думите на адвокат Калин Костов, бивш преподавател в Стопанската академия и уволнен от Адамов, скандалният бивш ректор е получавал над 100 000 лева хонорар от Центъра за магистърско и дистанционно обучение. Още около 6-7 души, преподавали в центъра, са получавали повече от прилични суми, но без да стигнат "върховете" на Адамов.


Ректорът е получавал парите както за изнесени лекции, така и за авторските права на учебниците, които е написал. Ако обаче се направи груба сметка, ще се окаже, че Адамов е работил по 36 часа в денонощието, коментираха преподаватели от вуза. При учебниците пък практиката на ректора била следната: студентите си купуват учебник и се нареждат на опашка за "автограф" при ректора си. Така никой от тях няма как да мине с помагалото на свой колега, защото то вече ще бъде "маркирано" с автограф и ще стане ясно, че студентът не си е купил учебник за собствено ползване. В същото време помагалата били доста скъпи - някои от тях достигали цена от 50 лева.

Тук става дума само за учебниците в магистърска степен, посочи Калин Костов. Величко Адамов бил "пионер" в тази практика, но след това от него я заимствали и други университети. Именно тези хонорари ще бъдат обект на проверките на финансовото министерство. В момента служебното ръководство подготвя справка и за други нарушения, които ще бъдат дадени на компетентните органи.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички