Ректор си докара хонорари за 1 млн.

Ректор си докара хонорари за 1 млн. | StandartNews.com

Величко Адамов работел по 36 часа в денонощие, две проверки влязоха в Свищовската академия

Две проверки влязоха в Стопанската академия - Свищов. Във финансовите дела и документи на висшето училище рови Агенцията за държавен финансов контрол, казаха от вуза. Просветното министерство пък ще проверява Центъра за магистърско и дистанционно обучение, станал легендарен с хонорарите, които са вземали преподавателите там.

Над 1 млн. лева за осем години. Такава равносметка правят колеги за получените хонорари от проф. Величко Адамов. По думите на адвокат Калин Костов, бивш преподавател в Стопанската академия и уволнен от Адамов, скандалният бивш ректор е получавал над 100 000 лева хонорар от Центъра за магистърско и дистанционно обучение. Още около 6-7 души, преподавали в центъра, са получавали повече от прилични суми, но без да стигнат "върховете" на Адамов.


Ректорът е получавал парите както за изнесени лекции, така и за авторските права на учебниците, които е написал. Ако обаче се направи груба сметка, ще се окаже, че Адамов е работил по 36 часа в денонощието, коментираха преподаватели от вуза. При учебниците пък практиката на ректора била следната: студентите си купуват учебник и се нареждат на опашка за "автограф" при ректора си. Така никой от тях няма как да мине с помагалото на свой колега, защото то вече ще бъде "маркирано" с автограф и ще стане ясно, че студентът не си е купил учебник за собствено ползване. В същото време помагалата били доста скъпи - някои от тях достигали цена от 50 лева.

Тук става дума само за учебниците в магистърска степен, посочи Калин Костов. Величко Адамов бил "пионер" в тази практика, но след това от него я заимствали и други университети. Именно тези хонорари ще бъдат обект на проверките на финансовото министерство. В момента служебното ръководство подготвя справка и за други нарушения, които ще бъдат дадени на компетентните органи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай