Понеделник,

Расте броят на отличниците на матурите

От: Администратор -
Расте броят на отличниците на матурите
A
A
A

Резултатите от държавните зрелостни изпити по повечето предмети са по-високи от миналогодишните, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев. "Нараснал е броят точки, които учениците са получили по български език и литература, география и икономика, история и цивилизация, химия и опазване на околната среда, английски, немски, френски и италиански езици. Има незначителен спад в резултатите по математика, философски цикъл, руски и испански език", допълни той на пресконференция вчера, цитиран от БГНЕС. 

По български език и литература с отлични оценки могат да се похвалят 6155 души при 5602 миналата година. На втория държавен зрелостен изпит шестици имат 11 149 младежи, а през 2016 г. техният брой е бил 9716. Почти двойно е намалял броят на младежите с две слаби оценки – от 2325 през 2016 г. той е паднал на 1228. Наполовина и двойките на втория държавен зрелостен изпит – от 6460 на 3190. Зрелостниците, които имат поне една слаба оценка и по тази причина няма да се дипломират, са 5882. Средната оценка по български език и литература е Добър (4,13), а на втория държавен зрелостен изпит по предмет по избор – Добър (4,38).

По традиция най-високи оценки има на изпитите по чужди езици. Намалели са слабите оценки по 12 от общо 14 учебни предмета, като двойките са се увеличили единствено по математика и физика и астрономия. Увеличава се количеството на зрелостниците, които създават текст. Разделянето на модули не е оказало влияние върху резултатите, гласят анализите. 

Ще се обмисли оптимизацията на времето за решаване на отделните модули, заяви Красимир Вълчев.

С най-висок брой получени точки са учениците от София-град, Смолян и Варна. С най-ниски резултати са Разград, Ямбол и Кърджали. В почти всички региони средният брой точки на втория държавен зрелостен изпит е по-висок от този на изпита по български език и литература. Най-много са увеличили успеха си по български език и литература спрямо миналата година учениците от Монтана и Смолян. На втория държавен зрелостен изпит най-голямо е нарастването на успеха в Ямбол и Силистра.

По традиция с най-високи резултати от двата държавни зрелостни изпита са учениците от профилираните гимназии, където средният успех на първата матура е 5,01, а на втората – 5,20. Най-ниски резултати показват абитуриентите от професионалните гимназии – 3,79 по български език и литература и 3,89 на втория държавен зрелостен изпит.

Резултатите на момичетата са по-високи от тези на момчетата. Най-добре по български език и литература са се представили учениците от 9  Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов". Техният среден успех е Отличен (5,66). Следват 73 СУПЧЕ „Владислав Граматик" и 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес" със среден успех Отличен (5,59). В челната десетка по успех, освен столични училища, има и две гимназии от Пловдив, както и Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф I" от Ловеч, която се появява за първи път в топ 10.

Най-висок успех от втората матура са постигнали възпитаниците на Американския колеж в София – Отличен (5,84). Следват Първа английска езикова гимназия с резултат Отличен (5,83) и ЧГХЕП „Д-р Васил Златарски" с Отличен (5,74). Според скалата, по която точките се приравняват в оценки, среден /3.00/ се поставя при 23 точки. Пълната отлична оценка, както и преди, е от 95 до 100 точки. Едва 18 зрелостници са получили максималния брой срещу 131 миналата година. Един е абитуриентът, който е събрал 100 точки и по двата предмета. 0 точки са получили 15 зрелостници, а през 2016 г. с такъв резултат са били 59 души. Няма ученик с 0 точки и на двата изпита


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията