Вторник,

Отпускат по 3 лв. на ден за храна на бежанец

От: Администратор -
1561
Отпускат по 3 лв. на ден за храна на бежанец
A
A
A

София. 3 лева е стойността на храната, предоставена от Министерство на отбраната за бежанците. Инициативата се финансира от Държавната агенция за бежанците, съобщи „Фокус".

От ведомството поясняват, че в рамките на своите способности и ресурси, участват активно при подпомагане на държавните органи за овладяване на възникналата извънредна ситуация, предизвикана от увеличения миграционен натиск.

На основание искане от председателя на Държавната агенция за бежанците от 1 февруари 2014 г. до 31 март 2014 г. във взаимодействие с представители на агенцията, с военнослужещи от състава на Българската армия е организирано приготвянето, транспортирането и раздаването на топла храна за около 4000 бежанци.

Разходите за приготвянето, транспортирането и раздаването на топла храна са за сметка на Министерството на отбраната, като се предвижда да бъдат възстановени след приключването на задачата с целеви средства от държавния бюджет.

Храната се приготвя по меню – разкладка на Държавната агенция за бежанците от готвачи – военнослужещи, два пъти на ден – за обяд и за вечеря, по едно ястие, на стойност 3 лева на ден.

Предимно се приготвят варива – боб, грах, леща, нахут и картофи, като целта е храната да се доближава до арабска кухня. Военнослужещите са преминали обучение за особеностите и начина за приготвяне на храната в арабската кухня.

Доставянето, съхранението, раздаването и отчетността на хранителните продуктите и контрола на приготвяната храна, се извършва от длъжностни лица от състава на Държавната агенция за бежанците.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички