Отпускат по 3 лв. на ден за храна на бежанец

Отпускат по 3 лв. на ден за храна на бежанец | StandartNews.com

София. 3 лева е стойността на храната, предоставена от Министерство на отбраната за бежанците. Инициативата се финансира от Държавната агенция за бежанците, съобщи „Фокус".

От ведомството поясняват, че в рамките на своите способности и ресурси, участват активно при подпомагане на държавните органи за овладяване на възникналата извънредна ситуация, предизвикана от увеличения миграционен натиск.

На основание искане от председателя на Държавната агенция за бежанците от 1 февруари 2014 г. до 31 март 2014 г. във взаимодействие с представители на агенцията, с военнослужещи от състава на Българската армия е организирано приготвянето, транспортирането и раздаването на топла храна за около 4000 бежанци.

Разходите за приготвянето, транспортирането и раздаването на топла храна са за сметка на Министерството на отбраната, като се предвижда да бъдат възстановени след приключването на задачата с целеви средства от държавния бюджет.

Храната се приготвя по меню – разкладка на Държавната агенция за бежанците от готвачи – военнослужещи, два пъти на ден – за обяд и за вечеря, по едно ястие, на стойност 3 лева на ден.

Предимно се приготвят варива – боб, грах, леща, нахут и картофи, като целта е храната да се доближава до арабска кухня. Военнослужещите са преминали обучение за особеностите и начина за приготвяне на храната в арабската кухня.

Доставянето, съхранението, раздаването и отчетността на хранителните продуктите и контрола на приготвяната храна, се извършва от длъжностни лица от състава на Държавната агенция за бежанците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай