Откриват медицински факултет в Бургас

Откриват медицински факултет в Бургас | StandartNews.com

Бургас. Бургас ще има медицински факултет под шапката на Университет "Проф. д-р Асен Златаров", реши правителството. Първият випуск от бъдещи медицински сестри и рехабилитатори започват да се обучават в морския град още тази есен. Новият здравен факултет ще приеме през следващата учебна година общо 70 студенти - 40 медицински сестри и 30 рехабилитатори.

"С откриването на факултета ще се отговори на нарастващата потребност от квалифицирани кадри за медико-социални грижи и за подготовка на кадри за нуждите на балнеотуризма. Това от своя страна ще доведе до подобряване на здравно-демографсата ситуация в Югоизточна България", заяви проф- Анелия Клисарова.

Тя съобщи още ,че без промяна остават повечето от таксите за кандидатстване и обучение в държавните вузове. Увеличение от 2 до 100 лева има в 7 университета, но ръководствата не са поискали максимално възможните по закон такси, допълни Клисарова.

Земеделският министър Димитър Греков пък обяви, че над 100 милиона лева са преведени вече по сметките на тютюнопроизводителите, които са последните средства от държавните помощи за сектора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай