Кои са най-добрите училища у нас

Кои са най-добрите училища у нас | StandartNews.com

Начело на класацията по резултати от изпитите излизат предимно частни и математически школа

Всяка година изборът на училище е изпитание за българския родител. Все едно дали става дума за записване на първокласник или за кандидатстване след 7 клас, проблемът е в това, че у нас официален рейтинг на училищата няма. Затова и в родителските сайтове циркулират произволни списъци с нарочени за "най-добри" училища, за които всяка година се прави списък на чакащите. Вече обаче може да бъде направен и своеобразен рейтинг на прогимназии и гимназии, като се облегнем на резултатите от изпитите след седми или 12 клас. Тези данни за миналата година са качени в Портала за отворени данни, а родители от сайта www.danybon.com вече успяха да ги подредят в стройна класация, която може да подскаже как да направим окончателния си избор.

Само частни и математически училища са в челната класация на българските школа по резултати от изпита след седми клас. Това подреждане потвърждава една отдавнашна тенденция, която се констатира както от Световната банка, така и от международното оценяване PISA - разслоението в българското училище е много голямо и повтаря социалното разслоение. Резултатите на класираните първи училища и на тези на опашката имат разлика в пъти. Общински и държавни училища, които не селектират учениците си в пети клас като математическите гимназии, пък едвам се промъкват в топ 20. В същото време частните училища, където класовете са малки и има възможност за индивидуална работа с всяко дете, държат много предни позиции, което показва, че е време

да преосмислим модела на организация в държавното образование

На първо място за страната като резултат от изпитите е частното основно училище "Света София". Веднага след него от второ до пето място се нареждат математически гимназии. Втора е класирана Софийската математическа гимназия, следвана от математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна. Четвърта е математическата в Пловдив, а пета - тази в Стара Загора. Шестото място отново е за частно училище - Първо частно прогимназиално училище в Бургас, следвано от Първа частна математическа гимназия в столицата. Осми и девети са частните училища "Веда" и ЕСПА в София, а десета - математическата гимназия в Русе. Първото държавно и нематематическо училище, попаднало в топ 20, е Италианският лицей в Горна баня, което е класирано на 15-о място и чийто прием също се основава на селекция на кандидатите. В този списък влиза и основното училище "Петко Рачов Славейков" във Варна.
Сайтът се е постарал да направи и още няколко класации - само на училищата в София, както и само на общинските и държавни училища в столицата. Съгласно първото класиране седем от водещите училища в столицата по резултати след седми клас са частни. На първо място отново е "Света София", а втора по резултати се класира Софийската математическа гимназия. Тук обаче следва да се има предвид, че при частните училища паралелките са много по-малки и следователно става дума за много по-малък брой деца, най-често също пресявани при приемането си. В топ 10 на софийските училища освен посочените по-горе частни прогимназии влизат и "Евростар", "Българско школо" и "Дорис Тенеди". Освен СМГ и училището в Горна баня, в десетката е влязло и още едно общинско школо - 107 ОУ, което е филиал на Националната природо-математическа гимназия и много от неговите випускници продължават в нея след седми клас. Любопитно тук е да погледнем последните в класацията - там от няколко години са

предимно ромски училища с масова оценка на учениците си слаб /2/

като на последното място е 106 ОУ "Григорий Цамблак" в квартал "Левски".
Вероятно най-полезна за родителите, които нямат пари за частно образование, е класацията за София, която обхваща само държавни и общински училища. Любопитното тук е, че на предни позиции се оказват предимно основни училища. Очевидно по-малкият брой ученици и липсата на напрежение от струпването на много деца на едно място оказва влияние и върху начина, по който децата усвояват материала. на първо място тук отново се нарежда СМГ, чийто прием обаче е чак след четвърти клас. На второ място е Националният комплекс по културата в Горна баня, който е към културното министерство. Трето тук е общинското 107 ОУ "Хан Крум", за което всяка година списъкът на кандидатите е огромен. Интересното тук е, че то държи челни позиции и в родителските класации, които се обменят по сайтовете. На четвърто е 145 основно училище "Симеон Радев", което се намира в жк "Младост 1", и това до голяма степен

опровергава мита, че добрите училища в столицата са концентрирани само в центъра

на града. Следват го 120-о, 20-о и 38-о основно училище.
Естествено, тази класация не може да бъде наречена рейтинг на училищата в истинския смисъл на думата, тъй като тя не отчита много други фактори. Например материалната база, броя на децата в една паралелка, наличието на занимални. Тенденцията е до няколко години в България вече да има и такъв рейтинг, който ще бъде създаден от специален Национален инспекторат по образованието. Той ще оценява всяко училище по редица показатели, така че в крайна сметка родителите да могат да направят по-информиран избор въз основа на всички критерии, а не само на изпитните резултати.

Пловдив бие София на теста по английски

Излезе класация и след матурите

За първи път миналата година просветното министерство извади собствена класация на гимназиите и на базата на резултатите от матурите след 12 клас. Тя пък може да послужи за ориентир на родителите при избора на школо след седми клас.
Първото място в тази класация според резултата от теста по български си поделят две училища. това са Първа немска гимназия в столицата и Американският колеж. И на двете места учениците са изкарали теста по български със среден успех 5,72. Първа немска е в челния списък и по бал, с който приема деца след седми клас. Разликата между двете училища обаче е в броя на учениците - в Първа немска те са два пъти повече, отколкото в Американския колеж. На трето място по резултат от матурата е Испанската гимназия в столицата. Нейните възпитаници са взели изпита си с резултат 5,68. Четвърта е частната профилирана гимназия "Леонардо да Винчи" в Добрич. Тя обаче е леко статистическо отклонение - завършилите я абитуриенти са едва трима. Втора немска е класираното на пето място училище, а веднага след нея е Езикова гимназия "Пловдив". Седма в класацията е езиковата гимназия "Аркус" във Велико Търново, следвана от Италианския лицей в Горна баня. Девета е Първа езикова гимназия във Варна, следвана от Първа английска в столицата.
Има и класация на училищата на базата на резултата, който са показали на матурата по чужд език. На първо място при английския отново излиза Американският колеж в столицата с резултат Отличен /5,85/. Втора се оказва Езикова гимназия "Пловдив", а трета - Първа английска в столицата. При немския език начело е Първа немска в столицата, следвана от Първа езикова във Варна и Старозагорската гимназия "Ромен Ролан".
Класация за матурите по математика, но направена само сред математическите гимназии, извежда СМГ като училището с най-висок резултат на този изпит. На второ място е Математическата в Бургас, а на трето - гимназия "Баба Тонка" в Русе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай