Кастрева: Има грешки само в балообразуването при две училища

Кастрева: Има грешки само в балообразуването при две училища | StandartNews.com

„Математиката е взимана един път в балообразуваното, а то трябва 3 пъти и от там разликата е с 150 точки по-малко", обясни началникът на Регионалното управление по образованието Ваня Кастрева относно грешката в резултатите за класирането в училища след 7 клас.

„Националната природо-математическа гимназия пада с 1 място надолу, „Джон Атанасов" се качва на 26 място. При другите училища няма разместване в рейтинга и класиранията. Тази отговорност на всеки един, говори, че е важно какво се случва с децата ни. Това, което се случва е след новото класиране работи комисията по контрол на сверяване, която следи къде се намира всяко едно дете. Говорим за разлика в разместване на бала. Балът се коригира с около 150 точки. Има размествания в тези две училища, но не в желанията, а в паралелките", категорична беше тя.

Камен Радев пък заяви:

„Всеки един бал, на всяко едно дете се разглежда отделно. Когато има съмнение в някакво разминаване, на всеки един родител се отделя отделно внимание. Алгоритъмът се въвежда на база на желанието. 4 човека се грижат за въвеждането на този алгоритъм. Всичко ще бъде проверено. За нас не е понятно как се е случило. Как и по какъв начин е станало не знаем. Всичко е проверявано включително и снощи и е било наред. Благодарим на родителите, които мигновено реагираха"

„Всички ученици имат сформиран бал. За всяка паралелката той е различен. В София- град има 89 балообразуващи групи. За всяка паралелка балът е различен и индивидуален. Проблемът при тези 2 училища е, че математиката е взета един път, вместо 3. Работят колеги, за да проверим как се е случило това. Детето х има бал 400, всички 10 000 ученици са завъртани само по 1во желание и в зависимост дали балът му стига за първо желание се изчислява дали може да влезе там, ако не се завърта по второ желание. Няма да има нито едно ощетено дете. Всички деца имат оценки и желания. Децата, които са били в закритите паралелки са нарочени към следващо желание. Към настоящия момент, само за 20 деца има разлика в училището. Може да има обаче и други, които имат разлики с паралелките.", каза още Ваня Кастрева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай