И Казанлък става университетски град

И Казанлък става университетски град | StandartNews.com

Стара Загора. И Градът на розите скоро може да стане академичен град. Реализацията на тази лелеяна мечта на казанлъчани бе тема на проведената днес в Стара Загора среща на кмета на Казанлък Галина Стоянова със зам.-министъра на образованието и науката проф. Костадин Костадинов и и.д. ректор на Тракийски университет проф. Иван Въшин.

Възможността за откриване на филиал на вуза в Казанлък е съвсем реална, градът има огромен потенциал в сферата на машиностроенето и етеричномаслените култури, подкрепиха идеята участниците в срещата. Специалностите, към които ще има определен интерес, според тях са машиностроене, технологии в машиностроенето и етерично-маслени култури.

Големият брой машиностроителни предприятия и фирми в региона, както и наличието на институти като НИТИ, института на „Арсенал", Института по розата, пък са естествена база за развитие на научните кадри в региона.

Бизнесът също изцяло застава зад идеята да се открие филиал на старозагорския ВУЗ в Казанлък. Общинското ръководство е уверило, че разполага с необходимата материална база за обучение на студентите.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай