Събота,

Финансират ВУЗ-овете според рамка за качество

От: Администратор -
3117
Финансират ВУЗ-овете според рамка за качество
A
A
A

Трябва  да се сложи финансова рамка на това как ще бъде финансиран процесът на висшето образование и как ще се измерва качеството. Това заяви министърът на образованието Тодор Танев по време на извънредния парламентарен контрол. Той допълни, че има съгласие сред академичната общност и депутатите, че известни промени в Закона за висшето образование би трябвало да се направят.

Качеството ще се определя не само по рейтинг, а и по посока на съчетаването на наука, знание и изграждане на технологии, каза образователният министър.

Учебните заведения, които не отговарят на изискванията за качество и не съумеят да се освободят от специалности, които не съответстват на изискванията на пазара на труда, ще бъдат принудени да ограничат своята дейност, смята Танев.

Министерството на образованието и науката в момента няма основание да спира това, което е законосъобразно - прерастването на колежи във ВУЗ-ове е законосъобразно, каза още Танев и обясни, че у нас е сбъркана цялата система през последните 20 години. "Ние схващахме колежите като подставка на висшето образование, а не обърнахме внимание, че трябва да е надставка на средното образование", каза Танев.

Образователното министерство не предвижда промяна на модела на споделено финансиране във висшите учебни заведения, стана ясно още от отговора на Тодор Танев.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички