Финансират ВУЗ-овете според рамка за качество

Финансират ВУЗ-овете според рамка за качество | StandartNews.com

Трябва  да се сложи финансова рамка на това как ще бъде финансиран процесът на висшето образование и как ще се измерва качеството. Това заяви министърът на образованието Тодор Танев по време на извънредния парламентарен контрол. Той допълни, че има съгласие сред академичната общност и депутатите, че известни промени в Закона за висшето образование би трябвало да се направят.

Качеството ще се определя не само по рейтинг, а и по посока на съчетаването на наука, знание и изграждане на технологии, каза образователният министър.

Учебните заведения, които не отговарят на изискванията за качество и не съумеят да се освободят от специалности, които не съответстват на изискванията на пазара на труда, ще бъдат принудени да ограничат своята дейност, смята Танев.

Министерството на образованието и науката в момента няма основание да спира това, което е законосъобразно - прерастването на колежи във ВУЗ-ове е законосъобразно, каза още Танев и обясни, че у нас е сбъркана цялата система през последните 20 години. "Ние схващахме колежите като подставка на висшето образование, а не обърнахме внимание, че трябва да е надставка на средното образование", каза Танев.

Образователното министерство не предвижда промяна на модела на споделено финансиране във висшите учебни заведения, стана ясно още от отговора на Тодор Танев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай