Четвъртък,

Депутати разрешиха училище у дома

От: Администратор -
4475
Депутати разрешиха училище у дома
A
A
A

Комисията разрешава уроци в хола, децата на годишен изпит

Държавата разрешава домашното обучение. Родителите вече ще могат да обучават децата си вкъщи в самостоятелна форма на подготовка, записаха депутатите от образователната комисия при разглеждане на второ четене на училищния закон. До момента самостоятелна форма на обучение се разрешаваше само по здравословни причини или за деца с изявени дарби. Сега обаче в нея могат да учат децата в задължителна училищна възраст по тяхно желание или такова на родителя, както и младите хора над 16 години.

Депутатите от БСП нарекоха тези текстове от закона подводни мини, благодарение на които много деца ще бъдат изпуснати от очите на държавата и ще се увеличи броят на отпадналите. Това щяло да засегне и бюджетите на малките училища, ако повече родители решат да се възползват от самостоятелната форма. Въпреки това депутатите приеха текстовете, като записаха начини за контрол, за да не бъде заобикаляно задължителното средно образование. Да обучаваш детето си вкъщи може да разреши само експертна комисия към регионалното управление по образованието, в която задължително има представител на агенцията за социално подпомагане. Тя трябва да се увери, че родителите имат условията и ресурса да подготвят детето си вкъщи и да извършва проверки всеки срок. Децата ще учат по училищния учебен план, а в края на годината ще се явяват на изпити в училище. Ако се окаже, че те не покриват държавните образователни изисквания, на следващата година те трябва да бъдат записани в друга форма на обучение.

Видовете форми на обучение ще бъдат осем - дневна, вечерна, задочна, индивидуална, самостоятелна, комбинирана, дистанционна и дуална. При дистанционната обучението ще се провежда онлайн, но накрая ще има присъствени изпити. В нея могат да учат децата от пети клас нагоре.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички