Понеделник,

Четвъртокласниците учат по цял ден в школото

От: Администратор -
1211
Четвъртокласниците учат по цял ден в школото
A
A
A

София. От новата учебна година целодневно обучение ще бъде въведено и за децата от ІV клас на държавните и общинските училища. Това ще става само при желание от страна на родителите и при наличие на необходимите санитарно-хигиенни условия.

От 2010 г. целодневната организация на учебния ден беше въведена поетапно за учениците от първи до трети клас. Този процес съдейства за преодоляване на някои проблеми и негативни явления в българското училище, свързани с отпадането на учениците, с понижаване на качеството на обучението, както и с увеличаване на силата на въздействие от страна на неформални групи извън семейството и училището. Наред с това, наличието на втори учител създава предпоставка за среща на детето с алтернативен педагогически стил на общуване, който може да е от първостепенна значимост за подготовката му и изявата му в училище.

Нововъведението създава предпоставки за обхващане в целодневна организация на учебния ден на около 32 000 ученика от IV клас. Необходимите средства – 4,8 млн. лв., са осигурени по бюджета на МОМН. Тук не са включени пътуващите ученици от средищните училища, чието финансиране става по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

Прието беше и допълнение, според което може да се регламентира възможността на училищно ниво да бъдат отпускани стипендии и на ученици само с един родител. Промяната не изменя реда за определяне на средствата от държавния бюджет за стипендии и ще бъде прилагана от училищата в рамките на разчетените им средства за стипендии.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички