Благоевград избра математичка за учител №1

Благоевград избра математичка за учител №1 | StandartNews.com

"Стандарт" подарява на трима отличници уикенд по Чудесата на България

Езиковата гимназия "Акад. Людмил Стоянов" в Благоевград вече има своя любим учител. Победителят стана известен в сряда на специална церемония в препълнената зала на училището. Името му съобщи главният редактор на вестник "Стандарт" г-жа Славка Бозукова, която отвори плика с избраника на учениците на елитната гимназия. Заедно с нея на сцената бе и зам.-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева. Високият приз и грамота заслужи учителката по математика Янка Ангелова, която не скри голямото си вълнение, а и сълзите си, под аплодисментите на станалите прави гимназисти и колеги. "Благодаря за признанието. Пожелавам ви, деца, да се реализирате в училището на живота. И да имате незабравима ваканция, нека да е повече ваканция и по-малко уроци", заяви преподавателката. Най-напред тя бе поздравена от своите ученици още на сцената, а по-късно същото направиха другите гимназисти, учителите и директорката Тина Попова. Изборът "Любим учител" е по пилотния проект между Министерството на образованието и науката и вестник "Стандарт". Чрез него ученици от цялата страна могат да излъчват своите номинации за най-добър преподавател, а детските критерии ще бъдат водещи при изработването на новите стратегии на МОН за изискванията към преподавателите в XXI век.

"Преди време, по време на една дискусия, се роди тази идея за номинации и определяне на любим учител. Решихме, че е важно да чуем и гласа на учениците, те сами да дадат критериите за оценка. Целта ни е да повдигнем престижа на българския учител. Признателна съм на МОН и лично на Ваня Кастрева, че този проект се случи в няколко града. Вече бяхме във Видин и София, сега сме в Благоевград, а следващата седмица - в Стара Загора и Варна", заяви главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. Тя уточни, че в критериите на учениците за любим учител няма голяма разлика. Общото в анонимното гласуване и попълването на анкетите е, че те искат учителят им да е взискателен, да им обяснява достъпно уроците, да ги кара да се чувстват добре не само в часа му, но и след него. "Амбицията ни е през септември да разработим съвместно с МОН сайт, на който всеки ученик да може да даде критериите си за любим учител. Така ще помогнем и на образователното министерство по отношение на бъдещите педагози", каза още г-жа Бозукова. Тя обеща награда за трима възпитаници на елитната гимназия - лауреати, отличници, по английски, по немски и по френски език. Те ще получат безплатно от в. "Стандарт" един уикенд, в който заедно с родителите си ще могат да посетят някои от Чудесата на България.

Зам.-министър Ваня Кастрева увери, че за МОН е изключително ценно да чуе оценката на децата, защото качественото образование минава през активен диалог и с учениците.

Целта ни е по-малко млади хора на Терминал 2
Славка Бозукова, главен редактор на в. "Стандарт"

Не знам какъв ще е пътят ви след завършване на тази гимназия. Изборът ще е ваш. Или ще останете тук, в родината ни, или ще поемете навън, зад граница. Искам по-малко млади хора да отиват на Терминал 2, да заминават в чужбина и да не се връщат в България. Затова е не само инициативата ни "Любим учител", но и нашата кампания "Чудесата на България". Да покажем на вас, че има смисъл да останете в родната си страна. И ако има нещо, от което днес се срамувате, да разберете, да научите, че има много неща в миналото, с които може да се гордеете. Да видите, да докоснете, да усетите духа на нашите църкви, на нашите крепости, на нашите светилища, да знаете, че сме наследници на тракийската цивилизация. Да сте горди, че сте българи. Наскоро страната ни подреди тракийската изложба в Лувъра във френската столица Париж. Между първите, които разгледаха забележителната експозиция с тракийските ни съкровища и с бронзовата глава на Севт III още преди официалното й откриване, беше и прочутият американски режисьор, продуцент и сценарист Джордж Лукас. Желанието ни е през лятото повече ученици да посетят безплатно Чудесата на България. Трудно е обаче на музеите, които все са с оскъден бюджет, да намалят приходите си. Но се надявам, че ще привлечем за тази кауза бизнесмени, спонсори, неправителствени организации, за да осигурим екскурзии за учениците. Да доведем при вас археолози и историци, които да ви разкажат всички истории, свързани с едно или друго българско чудо.

Овации и концерт за преподавателите

Не само за любимия учител, но и за всички преподаватели и гости, деца и младежи показаха своя талант на певци и танцьори на сцената в ЕГ "Акад. Людмил Стоянов" в Благоевград. Най-напред пяха малчуганите от ЦДГ номер 10 "Мак", които събраха аплодисментите на присъстващите. След обявяването на победителя в кампанията "Любим учител" на сцената се качи възпитаничка на гимназията. Тийнейджърката поздрави Янка Ангелова и останалите преподаватели с песента "Учителко любима". Накрая дойде ред на фолклорна формация от четирима младежи и четири девойки, които също вдигнаха на крака публиката с изпълненията си на народни танци.

Кастрева към гимназисти: Бъдете приятели с добрите педагози

По пътя на живота пренесете нещо от любимия си учител в себе си. Понякога не усещате как копирате част от него - поведение, отношение, послания. Обичта към добрия преподавател е непреходна, вашето вдъхновение е причина учителите да не могат да остареят. С тези думи се обърна към гимназистите на ЕГ "Акад. Людмил Стоянов" в Благоевград зам.-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева. Тя пожела на учениците добрите им учители да им бъдат и добри приятели в живота. Да не губят връзката помежду си. Даде пример със себе си - радва се на всяка среща с бивши свои ученици. Но най-важното е, че те не я подминават. "Значи съм оставила нещо в тях и ще продължа да живея чрез тях. Инициативата ни "Любим учител" иска точно това. Вие сами решавате кой е любимият ви преподавател, този, който ще остави трайна следа в паметта ви години след завършването ви. Целта ни е да се представи по най-интересния и актуален начин Националната стратегия за развитие на педагогическите кадри", каза още Ваня Кастрева.

Подготвяме бъдещи лидери с много труд и любов
Тина Попова, директор на ЕГ "Акад. Людмил Стоянов" в Благоевград

За всички нас е важно не само да преподаваме, но и да възпитаваме тези наши прекрасни възпитаници. За да може утре те да бъдат лидери в училището на живота. Можем да се похвалим с много успехи на наши ученици в най-различни направления. Имаме дори трима лауреати - Теодора Пискова по немски език, Илияна Безинска по английски език и Румяна Кръстева по френски език. Две от тях имат пълни шестици на националните олимпиади. Теодора вече е стипендиант на немското посолство у нас. В момента наш отбор е на световно първенство по дебати на английски език. Дълъг е списъкът на нашите успехи, няма да ни стигне времето да ги изброя всички. Но искам дебело да подчертая, че те се дължат на всеотдайната работа, на труда на целия ни преподавателски екип. Блестящите ни резултати са благодарение на професионализма на учителите и на знанията и таланта на учениците ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай