300 младежи от Македония ще вземат висше у нас

300 младежи от Македония ще вземат висше у нас | StandartNews.com

Над 300 младежи от Македония имат желание да се обучават в български университети, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Посолството ни в Скопие организира петдневна кампания за подаване на документи за кандидатстване в български висши учебни заведения от македонци. От 16 до 20 юни 2017 г. 198 младежи подадоха документи за кандидатстване на място в дипломатическата мисия.

Документи на чуждестранни младежи от български произход и/или граждани на Македония (съгласно Постановленията на Министерския съвет 103 и 228) ще бъдат приемани и в София на 5 и 6 юли 2017 г. в сградата на висше транспортно училище „Тодор Каблешков". Очаква се в рамките на тази кампания документи да подадат още около 130 кандидат-студенти.

Студентите, обучаващи се по тези две постановления, получават месечна стипендия в размер на 150 лева през първата година на обучение, а при успех над 4.00 тази стипендия се запазва и за следващите етапи на следването.
Предпочитаните от кандидат-студентите специалности са „медицина" и „дентална медицина".

Дипломатическата ни мисия в Скопие организира и безплатни курсове за подготовка на кандидат-студентите от Република Македония по български език и история по линия на Националната програма „Роден език и култура зад граница" на Министерството на образованието и науката. В курсовете участваха над 200 младежи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай