20 % от децата в частните школа - без пари

20 % от децата в частните школа - без пари | StandartNews.com

Частните училища се задължават да обучават безплатно 20 % от учениците си, ако получават държавно финансиране. Това записаха депутатите от образователната комисия в проектозакона за училищното образование. Приоритетно това трябва да бъдат деца с изявени дарби или специални образователни потребности, но редът за прием ще се определя от правилниците на съответните училища.

Депутатът от ДПС Мариана Георгиева предложи в тези 20 % да влизат първите по успех ученици, но текстът не беше приет с аргумента, че в детските градини и в първи клас няма оценки и няма как да се извърши такова класиране. Първоначалният вариант на депутите включваше също в този процент да влизат социално слаби деца, но в последствие този вариант отпадна.
Депутатите записаха в закона, че частните училища, които получават държавно финансиране, нямат право да събират такси за образователните услуги, които финансира държавата. Така те получават възможността да събират такси от родителите само за сграден фонд, охрана, транспорт и някои други услуги.

Главният секретар на МОН Красимир Вълчев поясни, че за финансиране на частното образование ще бъдат нужни максимум 16 милиона лева, но очакванията на МОН са тази сума да бъде много по-малка, тъй като не всички частни училища биха се включили в системата на държавно финансиране. Аргументът е, че ако го направят, това би означавало те да се откажат от сегмента на луксозното образование, което предлагат сега, а много от тях биха останали в този сегмент.

В момента държавната субсидия, която хазната отпуска на един ученик в столицата, е равна на 1300 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай