200 000 настоящи и бъдещи ученици в неизвестност

Част от тях са в чужбина, но ще проследим тези, които са тук на терен, заяви министър Вълчев

200 000 настоящи и бъдещи ученици в неизвестност | StandartNews.com

Екипите за обхват на децата в училищната мрежа започват работа на терен от 1 септември, обяви министър Красимир Вълчев. "През целия месец септември ще се работи активно. Засякохме данните от една страна от информационната система на ГРАО и от друга страна данните, които са в информационната система на министерството за децата и учениците. Факт е, че не откриваме много деца и ученици – над 200 000. Част от тях са в чужбина", разкри той.

Ние можем да проследим част от тези, които са в чужбина, но други не могат да бъдат проследени, когато напускат България. Най-точната информация ще се получи на терен. Някои деца няма да ги видим в нашата информационна система, няма да ги видим и като напуснали България, но на място това се знае – било от кмета на населеното място или от близки на тези деца, каза още Вълчев.

Той разкри също, че между 130 000 и 150 000 деца напускат преждевременно класната стая. "Ще бъдат осигурени необходимите средства за издръжка, ако тези деца се върнат в училище. На места е възможно да има проблем с недостиг на материална база, особено там, където са струпани много деца от уязвими групи. Ние работим и по тези казуси, работим и по казуса когато някои види дете на улицата в учебно време, да подаде сигнал, то да бъде идентифицирано и да бъде върнато в училище", заяви министърът, цитиран от "Фокус".

Малолетните и непълнолетни майки могат да продължат обучението си на по-късен етап и към тях също ще бъдат фокусирани усилията на екипите за обхват, създадени по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, приет от Министерски съвет.

Бюджетът за образование ще бъде увеличен през следващата година. Това може да бъде видяно още в средносрочната бюджетна прогноза за периода 2018-2020 година, въпреки че тя е своеобразен първоначален проект на бюджета за 2018 година. Имаме над 350 млн. лева увеличение, което има за цел да обезпечи увеличения размер на възнагражденията на педагогическите специалисти, увеличения размер на минималната работна заплата на непедагогическите специалисти. Това е първоначално заявеното увеличение. В хода на изготвянето на проектобюджета сигурно ще има и други допълнителни разходи, които ще бъдат планирани, например за извънкласните дейности", уточни Красимир Вълчев.

Разширяваме миска от дейности, които финансираме в системата. Много дейности по интереси се финансират по линия на целодневната организация, която стана възможна за всички деца от първи до седми клас и е разширена от 37 000 на над 230 000 деца, които са записани в целодневна организация. В момента финансираме дейности по интереси основно със средства от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж"", завърши той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай