13-годишно момиче завърши 1 клас

13-годишно момиче завърши 1 клас | StandartNews.com

13-годишно момиче от ромски произход завърши първи клас в Благоевград. Алина Димитрова е гордост за родителите си и за детската занималня в града, в която работят по проект на фондация Америка за България – "От играчки към тетрадки". Там се обучават деца от ромската "Предел" махала, разказва БНТ.

Алина никога не е ходила на училище, нито на детска градина. Затова завършването на първи клас е особено важно, не само за нея, но и за приятелите и. Споделя, че иска да стане магазинерка.

От занималнята открили Алина преди няколко години с помощта на образователни медиатори от общината. В ромската махала намерили още 12 деца на възрастта на Алина, които никога не били посещавали училище. Единствена тя завършила първи клас.

Радослав Асенов – ръководител на проект „От играчки към тетрадки": "Тя е била извън системата на образованието. Ние я записахме в индивидуална форма на обучение, с индивидуално изготвен план одобрен от РИО".

Майката на Алина работи в общинската фирма за чистота в града, а баща й е в затвора. В занималнята разказаха, че родителите и се гордеят с нея.

Радослав Асенов – ръководител на проект „От играчки към тетрадки": "Започнахме да работим с нея, да я подготвяме в занималнята, започнахме да правим неща, които тя не ги е правила общо взето тръгнахме, както се тръгва с 6 – годишно дете в развитието му, буквичките, срички, елементарна математика, след това я записахме в Трето училище и тя завърши първи клас и надяваме се да продължи и нагоре".

Алина сега с нетърпение очаква да дойде есента, за да започне да учи във втори клас. Иска да е добра в смятането, за да може да работи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай