Заплатите на британците и гърците най-зле в кризата

У нас доходите нараснали най-много, твърди английско проучване

Заплатите на британците и гърците най-зле в кризата | StandartNews.com

Лондон. Заплатите във Великобритания и Гърция са сред най-рязко намалелите в ЕС през годините на кризата, а тези в България са отчели най-голям ръст в целия Евросъюз през последните три години, сочат данни на британския парламент, цитирани от Би Би Си.

Според статистиката на британците от средата на 2010 година насам реалното заплащане на час у нас, с приспадната инфлация, се е увеличило с 13,2%. Най-много пък са паднали доходите на гърците, а самите британци също са на дъното сред 27-те страни членки.

В Гърция средните реални доходи са паднали с 11,3%. В дъното са още Португалия и Холандия. Великобритания също е от страните, където заплатите са паднали - намалението е 5,5%. В Кипър и Испания също доходите са намалели - в Кипър с 3%, а в Испания с 3,3%.

Във Франция и Германия има лек ръст на заплатите в годините на кризата. В Германия ръстът е 2,7%, във Франция - 0,4%.
Средната за Европейския съюз промяна в заплатите за последните три години е намаление с 0,7%. В Еврозоната спадът е 0,1%.

Данните са предоставени от библиотеката на британския парламент по искане на Лейбъристката партия. Лейбъристите твърдят, че заслугата за резкия спад в доходите е на премиера Дейвид Камерън.

"Тези цифри показват пълния мащаб на кризата с цената на живота, предизвикана от Дейвид Камерън. Работещите хора не само са по-зле при управлението на консерваторите, но и сме по-зле от почти всички европейски страни", оплаква се финансовият министър в сянка Кати Джемийсън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай