Русия започна митнически тормоз и срещу Литва

Русия започна митнически тормоз и срещу Литва | StandartNews.com

Вилнюс. Литва се оплака от нови митнически проверки, които Русия е наложила на изнасяните от нея стоки, предаде Франс прес.

Москва реагира срещу факта, че Литва активно насърчава страните от бившия съветски блок да се сближават с ЕС в рамките на Източното партньорство, политика, която Вилнюс възприе, след като пое ротационното председателство на ЕС през юли. Русия приема програмата като навлизане в нейната сфера на влияние, коментира агенцията.

Руският посланик в Литва бе извикан, за да даде обяснения за "дискриминационните мерки", съобщи литовският министър на външните работи Линас Линкевичус.

"Използваме контактите си в Европейската комисия и поддържаме преки контакти с високопоставени руски представители, за да се сложи край на всичко това", допълни министърът.

Рикардас Малкус, ръководител на литовската асоциацията на водачите на камиони, каза, че в четвъртък руските митничари неочаквано са започнали да правят щателни проверки. "Целият товар от Литва трябваше да бъде разтоварен и проверен. Това отнема около два дена и нашите загуби може да достигнат 2 милиона евро на ден", заяви той.

Литва е първата съветска република, обявила независимост при разпадането на съветския блок през 1990 година. Като председател на ЕС тя се надява да постигне споразумения за асоцииране и свободна търговия с Украйна през ноември.

Това обаче е предизвикателство за Москва, която иска да разшири Митническия съюз, включващ в момента Русия, Беларус и Казахстан. ЕС предупреди, че всеки натиск върху Украйна и Молдова от страна на Русия е "неприемлив".

Линкевичус каза, че няма никакви факти, които да доказват, че засилването на митническите проверки на границата с Русия има политически мотиви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай