Португалия обяви 3.9 млрд. евро икономии през 2014

Португалия обяви 3.9 млрд. евро икономии през 2014 | StandartNews.com

Лисабон. Правителство на Португалия внесе в парламента проектобюджета за 2014 година, предвиждащ жестоко орязване на държавните разходи по настояване на международните кредитори на страната.

Португалският министър на финансите Мария Луиш Албукерке заяви, че правителството си поставя за цел да намали разходите с 3,9 милиарда евро през 2014 г., предаде Ройтерс.

"Предложенията са трудни, но са от решаващо значение за нашето бъдеще", каза Албукереке по време на пресконференция. "Правителството е решено да изпълни програмата за преустройство до месец юни и да започнем цикъл на трайна консолидация и икономическия растеж."

Спасителната програма на страната на стойност 78 млрд. евро официално завършва в средата на 2014 г., когато Португалия трябва да се върне към собствено финансиране чрез пазара на облигации, който страната напусна през 2011 г., когато дълговата криза удари за първи път.

Бюджетът има за цел да намали бюджетния дефицит до 4% от БВП през следващата година от 5,9% през 2013 година. Целеви бюджетен дефицит за тази година, договорен с кредиторите, бе 5.5% , след 6.4% през 2012 година. И все пак, министърът на финансите омаловажи превишаването тази година, заявявайки, че страната е "на добър път" и е изпълнила ангажиментите си.

Проектът предвижда заплатите на държавните служители, получаващи над 600 евро месечно, да бъдат намалени с до 12 процента. Също така пенсиите на служителите от държавния сектор, които са по-високи от 600 евро месечно, ще бъдат намалени с около 10 процента.

Работната седмица на държавните служители вече беше увеличена от 35 на 40 часа, а от следващата година пенсионната възраст ще нарасне от 65 на 66 години.

Новите мерки за икономии са изисквани от международните кредитори на Португалия, с които тя договори спасително споразумение на стойност 78 милиарда евро през 2011 г.

Опозиционните партии и профсъюзите настояват за по-малко икономии и повече правителствени разходи, за да бъде насърчен икономическият растеж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай