Вторник,

Италия вкарва армията в борба с мафията

От: Failed to load user -
2881
Италия вкарва армията в борба с мафията
A
A
A

Рим. Италия обмисля да използва армията, за да се справи с проблема с нелегалните индустриални отпадъци, струпани от мафията в района около Неапол, предаде Би Би Си.

Ндрангета от десетилетия държи бизнеса със сметищата в региона.

Южният регион между Неапол и Казерта от десетилетия е използван от могъщата местна мафия – за незаконно сметище. Смята се, че за последните 20 години там са докарани около 10 милиона тона производствен боклук. Той често е закопаван, за да се прикрие дейността, или запалван, заради което мястото си е спечелило прякорите "триъгълник на смъртта" и "земя на огньовете". Големите количества токсични отпадъци като азбестови пластини и контейнери с индустриално лепило тровят околната среда и най-вече водоносните подземни пластове, които напояват хранителните култури с вещества като хлороформ, арсен и тежки метали. Това се смята за основна причина за повишените нива на ракови заболявания, родилни дефекти и алергии в областта, отбелязва агенция "Франс прес".

В сряда италианският заместник-министър на отбраната Джоакино Алфано заяви, че кабинетът обмисля да разгърне военни, които да помогнат за почистването на района. Не е ясно как точно биха действали те, но при всички положения идеята се нуждае от подкрепа в парламента. Според Алфано в момента по въпроса има безпрецедентен консенсус между депутатите от различните партии. Наскоро правителството задели няколко десетки милиона за медицински прегледи на населението, живеещо северно от Неапол.

В момента специални екипи копаят с багери в околността на градчето Казал ди Принсипе – крепостта на камората, за да намерят конкретно място с изключително висока концентрация на токсичен боклук. То е било разкрито на полицията от двама членове на мафията, решили да съдействат на съдебните органи.

Досега управляващите са използвали на два пъти армията – през 2008 и 2011 г. – за помощ в извозването на боклука, затрупал Неапол поради запълване на законните сметища.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички