Италия вкарва армията в борба с мафията

Италия вкарва армията в борба с мафията | StandartNews.com

Рим. Италия обмисля да използва армията, за да се справи с проблема с нелегалните индустриални отпадъци, струпани от мафията в района около Неапол, предаде Би Би Си.

Ндрангета от десетилетия държи бизнеса със сметищата в региона.

Южният регион между Неапол и Казерта от десетилетия е използван от могъщата местна мафия – за незаконно сметище. Смята се, че за последните 20 години там са докарани около 10 милиона тона производствен боклук. Той често е закопаван, за да се прикрие дейността, или запалван, заради което мястото си е спечелило прякорите "триъгълник на смъртта" и "земя на огньовете". Големите количества токсични отпадъци като азбестови пластини и контейнери с индустриално лепило тровят околната среда и най-вече водоносните подземни пластове, които напояват хранителните култури с вещества като хлороформ, арсен и тежки метали. Това се смята за основна причина за повишените нива на ракови заболявания, родилни дефекти и алергии в областта, отбелязва агенция "Франс прес".

В сряда италианският заместник-министър на отбраната Джоакино Алфано заяви, че кабинетът обмисля да разгърне военни, които да помогнат за почистването на района. Не е ясно как точно биха действали те, но при всички положения идеята се нуждае от подкрепа в парламента. Според Алфано в момента по въпроса има безпрецедентен консенсус между депутатите от различните партии. Наскоро правителството задели няколко десетки милиона за медицински прегледи на населението, живеещо северно от Неапол.

В момента специални екипи копаят с багери в околността на градчето Казал ди Принсипе – крепостта на камората, за да намерят конкретно място с изключително висока концентрация на токсичен боклук. То е било разкрито на полицията от двама членове на мафията, решили да съдействат на съдебните органи.

Досега управляващите са използвали на два пъти армията – през 2008 и 2011 г. – за помощ в извозването на боклука, затрупал Неапол поради запълване на законните сметища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай