Испания повиши прогнозата си за растеж

Испания повиши прогнозата си за растеж | StandartNews.com

Мадрид. Испанското правителство ще ревизира положително прогнозата си за целите за растеж през 2014 г. заради воденото от износа възстановяване от продължителната рецесия, каза министърът на икономиката Луис де Гиндос в интервю за "Файненшъл таймс", цитирано от "Ройтерс".

Министърът обясни, че служителите му променят "леко" прогнозата за растежа за 2014 г. нагоре от сегашните 0.5%.

"Много по-уверени сме отколкото преди шест месеца. Испания ще покаже ясно качеството на политиките, прилагани в еврозоната", подчерта Де Гиндос, като добави, че икономиите и реформите са направлявали икономическото възстановяване.

Испания ту излиза, ту отново влиза в рецесия след имотния бум през 2008 г., а безработицата достига рекордните 26%.

БВП на страната се сви с 0.1% през второто тримесечие на годината, но правителството прогнозира, че ще се стабилизира или ще отбележи ръст с до 0.2% през третото и четвъртото тримесечие на 2013 г.

Де Гиндос добави, че Испания ще започне да създава работни места на устойчива база през второто или третото тримесечие на следващата година и че данните за безработицата в края на 2013 г. ще бъдат по-добри от сегашните прогнози за 27.1%.

Много анализатори са по-предпазливи за испанската икономика, като някои прогнозират период на стагнация въпреки положителните знаци като подобрения износ например.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай