Хаан: Повече евросредства да отиват за растеж и заетост

Хаан: Повече евросредства да отиват за растеж и заетост | StandartNews.com

София. Еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хаан призова страната ни да инвестира повече европейски средства в икономическия растеж и заетостта. "Вече се търсят варианти парите, които ще загуби България от този програмен период, да бъдат възможно най-малко", заяви той.

След среща с вицепремиера и министър по еврофондовете Зинаида Златанова и министрите на околната среда и регионалното развитие, той подчерта още, че след 2014 година от страната ни ще се очаква да инвестира повече от европейските средства в икономически растеж и заетост.

Въпреки политическите сътресения у нас, Йохонес Хаан няма оплаквания от начина, по който Еврокомисията работи с българската администрация и подчертава, че подготовката на необходимите документи за следващия програмен период върви добре.

"За този, обаче има опасност от загуба на средства", каза Хаан. По думите му е важно тя да бъде сведена до минимум и вече се водят разговори в тази посока. Комисарят потвърди, че след 2014 година България ще трябва да пренареди приоритетите си и че Еврокомисията поставя условие повече пари да бъдат насочени към изпълнение на Стратегията за растеж и заетост - Европа 2020, информира още БНР.

"Определено България трябва да наваксва във всички области и затова е важно да инвестира в малките и средни предприятия, днес ясно подчертах това, както и в иновации и научни изследвания, защото от тези неща зависи конкурентоспособността на икономиката", каза Йоханес Хаан.

Вицепремиерът Зинаида Златанова потвърди, че европейските приоритети вече са други и че в България занапред акцентът няма да е върху строителството на магистрали.

До септември правителството трябва да представи в Еврокомисията нов, трети вариант, на партньорското споразумение за следващите 7 години, който ще бъде максимално съобразен с тези приоритети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай