Вторник,

Гърция готви "спартанско" председателство на ЕС

От: Failed to load user -
3131
Гърция готви "спартанско" председателство на ЕС
A
A
A

Атина. Правителството на Гърция е подготвило 50 милиона евро за председателството си на Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2014. През този период се очаква страната да поиска допълнителна международна помощ, предаде Ройтерс.

Сумата е "доста по-малка" от средствата, които другите държави са харчели за предишни председателства, обяви в Брюксел високопоставен гръцки представител, пожелал анонимност. По думите му ирландското, кипърското и датското председателство са възлезли на суми между 60 и 80 милиона евро.

"Надяваме се, че няма да похарчим бюджета изцяло", заяви той. "Ще се опитаме да направим спартанско председателство поради икономически и символични причини", отбеляза гръцкият представител.

Гърция преживява шеста поредна година на рецесия. Страната получи 250 милиарда евро международни заеми от 2010 г., за да се спаси от банкрут.

Появиха се спекулации, че Гърция може да има нужда от допълнителен международен заем, за да попълни финансите си. Атина обяви, че ако поиска нов заем през 2014 г., то той ще бъде много по-малък - от около 10 млрд. евро.

Гърция, която стана член на ЕС през 1981 г., вече е била четири пъти ротационен председател на съюза, последно през 2003 г.

Задачите по подготовка на срещите на високо равнище и за външната политика вече са отговорност на конкретни служители на ЕС, така че председателствата имат по-малка роля, като организиране на министерски срещи, неформални заседания и други политически заседания на по-ниско равнище.

Гръцкият представител омаловажи предположенията, че Гърция може да има проблеми със сигурността, имайки се предвид непопулярността, с която се ползват в страната политиците, свързвани със спасителните заеми, най-вече германският финансов министър Волфганг Шойбле.

Миналия месец германски депутатите настояха Гърция да се откаже от Председателството на ЕС, твърдейки, че затъналата в дългове страна не трябва да бъде натоварвана с финансовото бреме на тази задача. Атина обаче отхвърли такова развитие на нещата.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията