Еврокомисар вбеси България и Румъния

Еврокомисар вбеси България и Румъния | StandartNews.com

Изказване на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер предизвика остри реакции в София и Букурещ. "България е държава член на ЕС с работещи и легитимни институции. В този смисъл изказването на комисар Йотингер буди недоумение", заяви новият външен министър Кристиан Вигенин. Повод за реакцията стана изказването на Йотингер, че България и Румъния са почти "неуправляеми". "Обезпокоен съм за страни, които, най-общо казано, са по същество почти неуправляеми: България, Румъния, Италия", са думите на Йотингер от негова реч на бизнес среща в Брюксел, цитирани от многотиражния германския в. "Билд".

Йотингер предупреждава, че твърде много хора в Европа смятат, че нещата ще се оправят, но в действителност ЕС е учебникарски пример за институция, която трябва да премине през радикално преструктуриране". В реакцията си на изказването на Йотингер Вигенин припомня, че новосформираното българско правителство е било поздравено първо от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, от председателя на ЕК Жозе Барозу. "Очаквам уважаваният от мен г-н Йотингер да изясни това недоразумение", казва в заключение Вигенин. Евродепутатът Ивайло Калфин пък поиска официално обяснение от ЕК, след като нейният шеф Жозе Барозу каза само, че не коментира коментари. "Дълбоко изненадан съм от забележките, направени по отношение на Румъния. Очакваме официални обяснения, публични, убедителни, преди да се правят всякакви други коментари", заяви от своя страна румънският външен министър Титус Корлъцян. В речта си в Брюксел Йотингер казва още, че вместо да се занимава със собствената си криза, ЕС се държи като благотворителна организация към останалия свят. Освен за трите неуправляеми страни от ЕС, според "Билд" еврокомисарят изразява безпокойството си и за тревожната икономическа ситуация във Франция - страна с "нулева подготовка" за реформите, които трябва да приложи. Йотингер е цитиран да говори и за засилващите се прояви на евроскептицизъм в страни като Великобритания.

Що се отнася до Германия, Йотингер, който е християндемократ, заявява, че тя почти е стигнала тавана си и няма повече ресурси за растеж. Впоследствие германското правителство отрече Йотингер да е споменавал в речта си Италия, но не реагира на коментарите за Румъния и България. "Никога не бихте чули подобни изявления по отношение на Италия от германското правителство", заяви в сряда Щефен Зайберт, говорител на канцлера Ангела Меркел, цитиран от италиански медии. Въпреки това изявленията на Йотингер са предизвикали вълна от недоволство в Рим, като италианските медии поискали еврокомисарят да коригира думите си или да подаде оставка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай