Еврогрупата няма да съкрати гръцкия държавен дълг

Еврогрупата няма да съкрати гръцкия държавен дълг | StandartNews.com

Люксембург. "Финансовият доклад на „тройката" кредитори на Гърция ще бъде готов до края на годината", обяви председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум на срещата в Люксембур в неделя. Мисията на „тройката" неотдавна прекрати своята работа в Атина, предаде Ройтерс.

"Аз съм уверен, че „тройката" и правителството на Гърция могат да достигнат до споразумение. Надявам се „тройката" да ни докладва до края на годината. Въпросът за финансовата помощ ще бъде в дневния ни ред през декември", каза Диселблум.

Без положително заключение на кредиторите за развитието на икономиката, Гърция няма да получи транш по кредита за страната, и няма да може да взема дългосрочни кредити на финансовите пазари. Еврогрупата взема решение за покриване на дефицита по програмата за вътрешна финансова помощ, отчитайки резултатите от текущата оценка на „тройката".

Еврогрупата и МВФ в момента частично покриват бюджетните нужди на Гърция с кредити, помагайки й да избегне дефолт. Страната засега не е в състояние да финансира държавните разходи в нужния размер с пазарни способи. Програмата за помощ за Гърция от еврозоната изтича в средата на следващата година.

"Еврогрупата не подкрепя съкращаването на гръцкия държавен дълг, с цел намаляване на бюджетните нужди на страната и провеждане на дълга в устойчиво състояние", каза Диселблум.

"Еврозоната през текущата година може да предостави на Гърция кредит от само милиард евро, който е останал неразпределен в рамките на транша одобрен още през лятото", стана ясно от думите на Клаус Реглинг, директор на Европейския фонд за финансова стабилност

"Ако това стане (бъде отпуснат този милиард), ще останат 10 млрд. евро в рамките на текущата програма за следващата година", каза Реглинг. Средствата ще бъдат отпускани срещу реализирането от Гърция на условията на кредиторите, подчерта той.

"Няма да има нужда от нов заем, нито от нови мерки за икономии, финансовата дупка на Гърция ще бъде в размер на пет милиарда евро и ще варира между 10.5 и 10.8 млрд. евро от средата на 2014 г. до 2016 г.",  увери от своя страна финансовият министър на Гърция Янис Стурнарас след заседанието.

Вестник Катимерини цитира Стурнарас, който каза, че финансовите нужди на Гърция могат да бъдат покрити без трети заем, а в рамките на съществуващата спасителна програма.

Гърция е направила предложения на партньорите си, предвиждащи мерки за разсрочване на облигациите, притежавани от централните банки на еврозоната, както и на облигациите, издадени от гръцката държава за банките в страната. В тях се визира също и възможност за използване на неусвоените капитали от фонда за финансова стабилност, заяви още Стурнарас.

"Забравете за повече бюджетни мерки, Гърция не само не се стреми към нов заем от еврозоната, а даже не обсъжда нови мерки за икономии", допълни финансовият министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай