Евроексперти проверяват енергетиката ни в края на април

Евроексперти проверяват енергетиката ни в края на април | StandartNews.com

Брюксел. Мащабната европейска проверка на енергийния сектор в България ще се състои в края на април. Това съобщи говорителят на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер - Марлене Холцнер, цитирана от БНР. Първоначално се очакваше мисията да започне още следващата седмица.

Обикновено Еврокомисията не изпраща подобни мисии в страните-членки, защото няма такива правомощия, но тази е била поискана от служебното правителство у нас.

Експертите ще направят преглед на енергийния ни пазар като цяло – включително как се формират цените на природния газ и електричеството, и доколко независим е енергийният ни регулатор. Експертите ще проведат широки дискусии с различни институции, министри и специалисти, след което ще дадат препоръки какви краткосрочни мерки може да предприеме България с цел подобряване на енергийния си пазар.

Говорителката на енергийния комисар каза още, че тази мисия и наказателната процедура срещу България са две съвсем отделни неща, и че процедурата, с която Комисията поиска от Европейския съд да ни наложи висока дневна глоба заради нелиберализирания енергиен пазар, продължава.

Марлене Холцнер не коментира искането на служебния премиер Марин Райков за нова оценка дали проектът "Южен поток" съответства на европейското законодателство, но съобщи, че самата Еврокомисия в момента проверява това, и скоро ще има мнение по въпроса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай