ЕП и Съветът не постигнаха споразумение за бюджет 2014-20

ЕП и Съветът не постигнаха споразумение за бюджет 2014-20   | StandartNews.com

Брюксел. Европейският парламент и страните членки не можаха да постигнат споразумение за дългосрочния бюджет на ЕС за 2014-2020 г. на приключилите късно снощи в Брюксел преговори под председателството на Ирландия.

"Преговорите бяха прекратени, след като Ирландското председателство заяви, че няма мандат за повече промени, а парламентът не даде съгласие върху предложения текст, тъй като той се различава значително от преговорния мандат, който имаме", заяви Ивайло Калфин, който е част от петчленния преговорен екип на парламента.

Калфин посочи като основни проблеми гъвкавостта на бюджета, т.е. възможността да се усвоят пълноценно средствата, заложени в него, както и способността му да финансира важни за ЕС политики като младежката безработица, конкурентоспособността на икономиката и изследванията.

"Сега ни предстои да направим анализ на предложения текст в отделните парламентарни групи. През следващата седмица ще уведомим Съвета дали парламентът е склонен и ако е така, при какви условия да подкрепи предложението. Ако отговорът ни е отрицателен, преговорите ще продължат след 1 юли при Литовското председателство на Съвета", поясни Калфин.

Той добави, че снощната несполука за постигане на компромис няма да има негативен ефект върху България, тъй като преговорите по законодателната рамка за усвояване на европейските преговори между българското правителство и Европейската комисия се водят паралелно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай