Вторник,

ЕК: Напредъкът срещу корупцията и престъпността е крехък

От: Failed to load user -
293
ЕК: Напредъкът срещу корупцията и престъпността е крехък
A
A
A

Брюксел. Европейската комисия отчита като „ограничен и крехък" напредъка на България в борбата с престъпността и корупцията и в реформите на съдебната система. Тази констатация е записана в проекта на новия мониторингов доклад за страната ни, който трябва да бъде одобрен и публикуван в сряда. Той оставя в сила мониторинговия механизъм за поне още една година, съобщава БНР.

Резултатите срещу престъпността и корупцията са недостатъчни, проектът БОРКОР е неуспех, а новият Висш съдебен съвет не е независим орган с достатъчно потенциал да осъществи нужните реформи, смята ЕК. Тя отчита назначението „Пеевски" като тежко наследство, което властите трябва да положат сериозни усилия, за да преодолеят, и критикува и Комисията за конфликт на интереси, и неотдавнашните непрозрачни номинации за конституционни съдии.

Като положителни стъпки са отчетени отслабването на натиска на изпълнителната власт над съдебната, управленските действия на главния прокурор, спирането на спорните дарения за МВР, както и някои първи стъпки на ВСС за намаляване на натовареността на магистратите.

Скандалите с подслушванията и Костинбродските бюлетини са бегло споменати само в бележка под линия в политическия доклад, и в кратък текст в съпровождащите го технически описания.

"Политическата несигурност в България не помага за изграждане на консенсус, смяната на три правителства и събитията в страната за изминалите 18 месеца показват силната обществена воля за реформи", е оценката на Еврокомисията.

ЕК отново отправя 16 препоръки към България, повечето от тях са същите като през юли 2012-а - и оставя в сила наблюдението - без да се ангажира със срок докога. В проекта е записано, че следващият доклад за страната ни, както и за Румъния, с която вече не сме разделени, ще е след година – точният момент на публикуването им ще бъде определен от следващата Европейска комисия.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията