Четвъртък,

Британският бизнес каза да на ЕС, но само след реформи

От: Failed to load user -
953
Британският бизнес каза да на ЕС, но само след реформи
A
A
A

Лондон. Великобритания трябва да остане част от Европейския съюз, заявиха в понеделник британските бизнес лидери, но те ​​призоваха премиера Дейвид Камерън да се противопостави на "пълзящо разширяване влиянието на ЕС", предаде Ройтерс.

Коментарите от Конфедерацията на британската индустрия (CBI) изглежда подкрепят позицията на Камерън. Министър-председателят заяви, че иска да остане в блока, но обеща да предоговори условията на членството на Великобритания в ЕС и да даде възможност на избирателите да гласуват дали да останат в ЕС на референдум през 2017 г. , ако бъде преизбран.

"Ние анализирахме предимствата и недостатъците на членството в ЕС отвъд политическата реторика и британските компании са категорични: единният пазар е от основно значение за бъдещето ни", заяви Джон Кридланд, генерален директор на CBI, преди откриването днес на годишната конференция на организацията, обединяваща работодатели в страната.

Кридланд обаче подчерта, че ЕС не е перфектен и по тази причина не трябва да се допускат затруднения за държавите с разширяващите се правомощия на евроинституциите. "Европа трябва да стане по-отворена, конкурентоспособна и насочена навън", коментира той.

Премиерът Дейвид Камерън обяви през януари, че ако бъде преизбран, ще организира до 2017 г. референдум по членството на Обединеното кралство в един предварително реформиран ЕС. Той пое този ангажимент под натиска на най-евроскептичното крило от Консервативната партия и заради засилените позиции на Британската партия на независимостта, която се бори за излизането на страната от ЕС.

Конфедерацията на британската индустрия обаче подчертава колко важно е за икономиката на Обединеното кралство то да остане в ЕС, посочвайки, че това присъединяване носи 4 до 5 на сто от брутния вътрешен продукт или 62 до 78 милиарда британски лири.

Междувременно комисията, която се занимава с изборите в британския парламент, заяви, че трябва да се направи промяна във въпроса за референдума, тъй като според проучвания някои гласоподаватели не са наясно, че Обединеното кралство вече е член на ЕС.

Според депутатите в комисията настоящият въпрос: "Смятате ли, че Обединеното кралство трябва да бъде член на Европейския съюз?" може да подведе някои британци, затова трябва да бъде сменен на: "Трябва ли Обединеното кралство да остане член на Европейския съюз, или да напусне Европейския съюз?".

Според Джени Уотсън, която е председател на комисията, въпросът за референдума трябва да бъде ясен и избирателите да знаят какво избират, дори това да означава известно забавяне на процедурите. Темата трябва да бъде обсъдена от парламента, за да се реши какъв ще бъде въпросът.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията