Златоград събира в музей 40 уникални икони

Нашенци и чужденци в родопския град заради Богородица с нож в сърцето

Златоград събира в музей 40 уникални икони | StandartNews.com

5000 пътуваха век назад с латернаджия, хайдути откраднаха кокона от мегдана

40 икони, открити на таваните и фондовете в две златоградски църкви, ще станат първата колекция за бъдещия иконен музей на Златоград. Те били открити, след като учени случайно попаднаха на лика на Богородица със забит в сърцето нож в таван на храм. "Само преди няколко месеца беше открита уникалната икона "Матер Долороса". После са излезли още, били са по фондовете на двете църкви. Става дума за огромното иконно богатство, което има Златоград", обяви археологът Николай Овчаров, който беше гост на възстановката "Един пазарен ден преди 100 години" в най-южния ни град.

Помещенията, в които се съхраняват стари неща в двете църкви, се оказват натъпкани с вещи, смятани за непотребни, но реставраторът вижда зад паяжините и прахоляка уникати от XVIII и XIX век. "На тавана в храма намерихме около 40 триптиха и малки икони с атонски и светогорски щампи, които са запазени частично. Находката говори, че църквата е била една банка на духовността", съобщи реставраторът Кристиян Янков, който работи по възстановяването на прободената Богородица - "Матер Долороса".

Сега се правят "разкопки" във фондовете, складовете на двете църкви. Според Овчаров нищо чудно да изскочат нови шедьоври, но дори само с откритото до момента може да се направи музейна иконна експозиция. Според него това ще допринесе към голямата популярност на Златоград, защото българската иконопис най-много привлича чужденци и българи. Откритите в Златоград икони са предимно домашни, които, подредени в музейна сбирка, ще разкрият още една част от историята на Златоград, смята авторката Мариела Стойкова, която вчера представи книгата си "Обичаи на християнската духовност" в родопския град.

В неделния ден над 5000 души пристигнаха в Златоград, за да се пренесат поне век назад във времето - да усетят ароматите, звуците и пъстротата на пазарния ден и глъчката на възрожденския мегдан. Гости и търговци, певци и туристи от Гърция вече са традиционна част от панаира на паветата в Стария град. По тесните калдъръмени улички се разминаваха всевъзможни колоритни образи - глашатай, продавач на вестници, латернаджия и пирати. Пред дюкяните пък се надпреварваха за внимание търговци на зехтин и захарни петлета, бозаджия и бръснар.

Златоградските кокони, прочути с хубостта си от векове, се кипреха под копринените чадърчета и кокетно показваха на всички как се пие кафе и яде смокиново сладко. Изисканото им спокойствие бе смутено единствено от мустакати хайдути, които направо от хорото откраднаха най-личната мома, както се правело преди повече от век.

Атрактивната възстановка бе част от Делювите празници в най-южния ни град. Най-малката участничка беше двегодишно момиченце от Стара Загора, а най-възрастният - историкът Никола Дамянов, който влезе в ролята на латернаджия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай