"Златен век" за шефа на Лувъра

"Златен век" за шефа на Лувъра | StandartNews.com

Министърът на културата връчи орден с огърлие на Жан-Люк Мартинез

Шефът на Лувъра Жан-Люк Мартинез вече притежава "Златен век" с огърлие. Министърът на културата Вежди Рашидов му връчи високото отличие на церемония в посолството ни в Париж. Това стана в деня на второто откриване на уникалната българска изложба в най-елитния музей в света.

"Често казваме, че всеки пише книгата, която иска да прочете. Е, ние направихме изложбата, която искахме да видим. Историята на България дълго време беше мечта за мен. От години чувахме за разкопките и откритията във вашата страна, но нямахме възможност да се докоснем до тях. Сега се приближихме до изключителното ви наследство. Благодаря за високата чест - за мен и от името на екипа ми", заяви Мартинез. Той беше категоричен, че тракийските съкровища са истински подарък за научната общност във Франция и за милионите посетители в Лувъра.

"Крайният резултат на всяка изложба е това, което вижда публиката. Но пътят към голямата цел - България да влезе в Лувъра - беше труден и дълъг. За да бъде постигната тя, усилено работеха хора, които остават далеч от прожекторите и медиите. Но те трябва да чуят нашето "благодаря" - на държавата и моето. То е изречено от сърце и с много обич", каза Рашидов. И връчи ордени и грамоти на топекспертите от Лувъра Беноа дьо Сент Шама, д-р Александър Баралис и д-р Негин Матьо, на проф. д-р Тотко Стоянов от катедра "Археология" на СУ "Св. Климент Охридски" и доц. д-р Милена Тонкова, ръководител на Департамента по тракийска археология при НАИМ - БАН. Специално отличена бе и Катрин Шевийо, шеф на музея на Роден, която изпрати шедьоври на великия художник в Националната художествена галерия.

"Срещата между мен и Вежди не беше среща между директор и министър, а между двама души, които са влюбени в скулптурата и в изкуството. България и нейната култура винаги са били част от Европа", не се поколеба в признанията мадам Шевийо. Тя изненада Вежди с три рисунки на Роден, а той веднага обеща две от тях на новия музей "Квадрат 500".

"Приятелството и вярата са много важни, когато "правим" култура и говорим за нея. Наполеон има право - всички войни започват в леглото, а всички мирни преговори се случват на масата в кръчмата", колоритно, както винаги, обобщи Рашидов. Така той припомни в подтекст началото на грандиозната акция по невижданото и нечувано досега представяне на тракийската епопея в Париж. Както вече се знае, Вежди предизвиква на вечеря в Брюксел предишния президент на Лувъра Анри Лоарет с думите: "Елате да видите какво имаме в България и веднага ще искате да го покажете".

Сред аплодиращите българо-френския екип, осъществил внушителното тримесечно тракийско нашествие, бяха посланиците в Париж и Рим Ангел Чолаков и Марин Райков, шефката на парламентарната комисия за култура и медии Поли Карастоянова, дипломати, политици, бизнесмени. В столицата на изкуствата и светлината най-после пристигна и Божидар Димитров. Професорът, който дирижираше цялата организация по изложбата, беше закъсал с автомобила си в Словения.

Сбъднахме мечта на Людмила Живкова

Бойко Борисов, премиер

Бяхме изключително добре и радушно посрещнати и от френския президент - социалист, и от премиера Валс и спечелилия местните избори ръководител на десницата Саркози. Във всички посоки България се ползва с изключително голям авторитет в момента като правителство. Президентът Оланд каза: "Видя, не отидох в България година и половина, докато те нямаше, а сега ще дойда, иначе щеше да се разсърдиш". Хората бяха там и слушаха. Тази година и половина е пагубно време за България, но така или иначе, дори с жеста, който направиха към страната ни - да отворят Лувъра за наша изложба, трябва да ви кажа уникални неща има и невероятен отзвук има там.
Само вчера от всички най-големи изложби и музеи в света валят заявки "Епопея на тракийските царе" да им гостува. По един перфектен начин е изложено цялото съкровище и показва всъщност каква огромна култура са имали траките. България на три култури лежи като държава. Директорът на Лувъра ни посрещна и ни беше гид и каза пред техните министри, френските, които бяха дошли на откриването: "Джокондата е съизмерима с тракийското съкровище и не може да се каже кое е по-голямо".
Навремето това е било мечтата на Людмила Живкова - в Лувъра да влезе и да направи изложба. Това сега беше направено за България.

(Из стенограмата на правителственото заседание)

НДК става домакин за форуми на ЮНЕСКО

Мирослав Боршош презентира новата стратегия на НДК

НДК да бъде домакин за международните форуми на ЮНЕСКО след 2016 г. предложи директорът на Двореца Мирослав Боршош на зам. генералния директор на световната организация Ерик Фалт, който отговаря за външните отношения и обществената информация. Двамата обсъдиха в Париж възможностите за сътрудничество и бъдещото домакинство на НДК на значими събития, свързани с дейността на комитетите за материално и нематериално културно наследство.
Боршош представи в централата на ЮНЕСКО в Париж мащабни проекти в подкрепа на творчеството, иновациите и създаването на динамични културни сектори. Той и Фалт коментираха съвместни прояви, съпътстващи големите форуми на ЮНЕСКО след 2016 г.

Ден по-рано Мирослав Боршош договори сътрудничество между НДК и Двореца на конгресите в Париж. То ще се осъществява чрез ново конгресно бюро към НДК. Боршош се срещна завчера с Пабло Накле-Черути - генерален директор на групата VIPARIS, към която принадлежи Конгресният дворец в Париж, директора на двореца Паскал Рьонгоа и Брюно Делог - директор "Продукции". Дворецът на конгресите в Париж е най-големият конгресен център в света с над 10 млн. публика годишно. НДК пък е най-големият конгресен център на Балканите с над един милион посетители годишно. Двете страни обсъдиха и възможността за подписване на Меморандум за сътрудничество в конгресната дейност и обмена на културни продукти.

Вежди скастри хориста от "Йоан Кукузел"

Вежди Рашидов отвърна остро на хориста от "Йоан Кукузел" Георги Петров, който предизвика скандал с обвиненията, че ансамбълът не получава хонорар за участието си в катедралата "Нотрдам дьо Пари", а само по 35 евро дневни командировъчни на човек. Изявата на хора довечера е пиронът на арт събитията, съпътстващи тройния старт на българската изложба в Лувъра.
"Спрете с тая злоба. Хористите цял живот папат от държавата. Нашите кукузели вземат толкова командировъчни, колкото и аз.

Аз поисках ли хонорар, че вкарах българската култура в най-големия световен музей?
Ето, аз успях да издействам български певци да пеят божествени песни в тази катедрала, която е най-свещеното място на пъпа на Европа, но не искам хонорар за рекламата, която им правя. Ще ми платят ли на мен, че аз съм извадил този хор на най-високо ниво! Иначе може да си пеем по селата", възмути се Рашидов пред ПИК вчера. "Не му прави чест на този човек! Това ли е проблемът на нашата родина - кой и колко пари получава? Как може да се занимаваме с това в такъв момент. Тук получаваме хвалби, ръкопляскания и поздравления от самите французи, а някои се занимават с дребничката човешка хорска злоба. Не е почтено. Това ме огорчава", заяви още Рашидов.

Отговорът му дойде, след като хористът Георги Петров възнегодува със статус във Фейсбук. "Аз съм обиден от държавата, в която живея. Това е обидно отношение, вече 72 години! На хората, които правят култура в България, им се задава следният въпрос: "Ти какво правиш, бе?" и след отговора "Аз пея" се уточнява "Ама аз те питам какво работиш". Нормално е едно възнаграждение да варира между 100 и 200 евро за концерт, особено за спектакъл от такава величина. Да отидем в Париж за 35 евро...Все едно вас да ви преместят в Сусурлево, да ви платят пътя и вие да работите за една кръгла нула", заяви Георги Петров и добави, че напуска хора след участието в емблематичната катедрала.

"Не за първи път отиваме на подобна командировка. Но за първи път виждаме такова поведение. Като не му харесва повече, няма да е в този хор", отговори пред OFFNews диригентът Димитър Димитров. Той съобщи, че ансамбълът се разделя с Петров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай