Четвъртък,

Защо брашнените храни ни разболяват

От: Рачо Рачев -
3965
Защо брашнените храни ни разболяват
A
A
A

Отдавна сме подвластни на информацията, че брашнените продукти не са много полезни за здравето. Но същността на вредата е не само в това, че неконтролираната им употреба може да доведе до наддаване на тегло. Има и други моменти, за които разказва сайтът zdrave.to.

Първо, мозъкът ни  реагира на протеините в пшенично брашно по много особен начин: рецепторите за опиатите на мозъка ги възприемат по определен начин, предизвиквайки апетит и увеличаване на копнежа към прости захари.

Панкреасът е не по-малко уязвим към брашнените продукти. За да усвои напълно глюкозата от брашнените продукти, тя трябва да освободи голямо количество инсулин. Това в крайна сметка може да доведе до диабет и нарушаване на всички метаболитни процеси в организма.

Храните, приготвени от брашно са опасни и за червата. Факт е, че в пшеницата има доста високо съдържание на протеин, наречен глиадин, който от своя страна предизвиква свръхпроизводство на протеина зонулин. Зонулинът, от друга страна, е способен да пробива пукнатини в лигавицата на чревните стени, в резултат на което частиците на храната могат да проникнат през нея. Резултатът е хранителни алергии и хронични възпаления. 


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички