Залагания: Милиардери ще се бият като гладиатори на епично място

Зукърбърг ядоса жена си с ринг в задния двор, Мъск донесе дъмбели в офиса

Залагания: Милиардери ще се бият като гладиатори на епично място | StandartNews.com

* Зукърбърг ядоса жена си с ринг в задния двор, Мъск донесе дъмбели в офиса

Историята за двубоя между Марк Зукърбърг и Илон Мъск, собствениците на двете най-популярни социални мрежи в света, започна като шега, но вече придобива всички признаци на истинско събитие. Шефът на организацията по свободни боеве UFC Дейна Уайт показа тениска с надпис Zuckerberg VS Musk, тренировките текат с пълна сила, а букмейкърите започнаха да залагат кой има по-големи шансове за победа. Зукърбърг предложи двубоят да е на 26 август. Мъск все още не е дал окончателен отговор. Той обаче каза, че се подготвя активно и всеки ден тренира с тежести. Дори е донесъл дъмбели в офиса си. „Имам страхотен ход, който наричам морж. Просто лягам върху опонента си и не правя нищо“, написа Мъск. Историята започна да изглежда като фарс, когато Мей Мъск - майката на Илон - публично забрани на сина си да участва в битката. „Мамо, все пак ще се бия с него, спри“, отговори милиардерът.

На фона на древен Рим

Новината за възможна битка без правила между основателя на Tesla и SpaceX Илон Мъск и собственика на Meta Марк Зукърбърг се появи след като двамата милиардери се скараха в социалните мрежи. Това стана когато Мета обяви разработването на конкурентно приложение на Twitter с кодово име Project 92. Мъск обвини Зукърбърг в плагиатство и го нарече малка змия. Представители на Twitter заявиха, че възнамеряват да заведат дело срещу Meta за нарушаване на търговски тайни и права върху интелектуалната собственост.

Мъск първи изрази желание да се бие, като написа публикация в Twitter. Според него битката на ринга е цивилизована форма на война, а мъжете обичат войната. Съобщението изненада малко хора: милиардерът е известен с подобни лудории. По-впечатляващото беше, че Зукърбърг, програмист със скромна сива тениска, който обикновено се опитва да стои далеч от всякаква реклама, този път прие предизвикателството. „Назовете мястото“, написа Зукърбърг в Instagram.Противниците смятаха Колизеума за едно от възможните места за битката. След това  Мъск предложи срещата на ринга да е в Лас Вегас, но съобщението бе придружено с усмивка, което накара потребителите да се чудят дали собствениците на социалните мрежи наистина ще оправят нещата с юмруци или просто се дразнят. Вчера обаче Мъск написа в Туитър, че ще се бие с Марк Зукърбърг в Италия и вече е говорил с премиера Джорджа Мелони. "Двубоят ще се състои на фона на Древен Рим. Избраното място е епично и декорът ще е специално подбран, за да пресъздава епохата на гладиаторите", написа собственикът на Тесла.

Борба за милиарди долари

Сериозността на намеренията на Мъск и Зукърбърг беше потвърдена от президента на UFC Дейна Уайт. В интервю за TMZ той заяви, че е разговарял и с двамата милиардери и че те са изразили готовност да участват в битката. "Това е битка между двамата най-могъщи и най-богати момчета в света. Всеки би гледал тази битка", каза Дейна Уайт. Той оцени потенциалната печалба на 1 млрд. долара и каза на феновете, че билетите  ще се продават не по 80 долара, както обикновено, а по 100. Социалните медии се изпълниха с коментари как Зукърбърг и Мъск се готвят за предстоящата „битка на века“. Лекс Фридман, подкастър с връзки в Силиконовата долина и черен колан по жиу-джицу, разкри в Twitter, че е тренирал и с двамата бизнесмени.  

Сила срещу издържливост

Ако битката се състои, в клетката ще влязат двама мъже на средна възраст, които никога не са се занимавали професионално с бойни изкуства и са в напълно различни категории. 52-годишният Илон Мъск е висок почти 186 см и тежи около 82 кг. Зукърбърг е 173 сантиметра и е тежък около 70 кг. Но основателят на Meta е с 12 години по-млад. Участвал е в състезание по бягане, тренирал е и бразилско жиу-джицу.

През май Марк се появи на шампионата по жиу-джицу за аматьори, където спечели златен и сребърен медал. Сега Зукърбърг тренира по специална програма и е построил осмоъгълен ринг в задния двор на къщата си. Това не се харесва на съпругата му Присила Чан. Тя се оплаква, че две години е отглеждала моравата, а сега трябва да гледа осмоъгълника. А поради повишената физическа активност, Марк трябва да приема поне 4000 килокалории всеки ден.

На фона на тези постижения, спортните успехи на Мъск изглеждат много скромни.

По-рано бизнесменът призна, че не обича физическата активност, особено неприятно му е да прави кардио тренировки. Но той има личен треньор, с когото тренира. Мъск обича таекуондо, карате, джудо и жиу-джицу. Неговата бойна стратегия е сила срещу издръжливост. „Избирам WWE като мой боен стил“, каза бизнесменът. Мъск призна, че в случай на дълга битка Зукърбърг може да спечели поради издръжливостта си.

Болка след битка със сумист

Възможно е обаче битката да бъде отложена заради здравословното състояние на Мъск. Милиардерът твърди, че възнамерява да се подложи на ядрено-магнитен резонанс на шията и горната част на гръбначния стълб, след което лекарите ще преценят дали има нужда от операция. Мъск страда от болки в гърба след битка със сумист преди 9 г. Той смята, че тогава е повредил един от междупрешленните дискове.

„Той тежеше 160 кг и тези килограми изобщо не бяха от мазнини. Успях да го вдигна от земята с чист адреналин. Той ми позволи да спечеля първия рунд и след това ме разби. И гърбът ми оттогава е съсипан“, разказва Мъск.

Понички и вегетарианство

Диетите на Зукърбърг и Мъск имат едно общо нещо - и двамата признават, че работят много и често забравят да ядат. Марк обаче предпочита вегетарианството. Още през 2011 г. той каза, че яде само месо от животни, които е убил със собствените си ръце, защото това му помагало да запомни стойността на храната. През 2021 г. той удвои площта на имението си в Хавай, което използва за земеделие.Илон също някога е бил вегетарианец, но през 2013 г. изостави тази диета. Той признава, че обича вкусна храна и е готов да пожертва дълголетието заради нея. „Ям поничка всяка сутрин. И още съм жив”, похвали се през март бизнесменът. По-рано той показа в социалните мрежи снимки на шоколадови блокчета и празни кутии от кола, пише Лента ру.Не може обаче да се твърди, че Мъск не следи здравето си. Той се отказа от кофеина и се отърва от излишните килограми с помощта на периодично гладуване, упражнения и дори опита инжекции с Wegovy, лекарство за диабет, което блокира глада. Но пренебрегва съня и работи твърде много – около 120 часа седмично.

Изборът на букмейкърите

Букмейкърите избраха Марк Зукърбърг за фаворит заради физическата му форма и сериозната подготовка. Според тях двубоят най-вероятно ще се състои през 2024 г. В същото време битката между бизнесмените може да се проведе не в реалния живот, а в „метавселената“.Мъск вече обяви, че двубоят ще се излъчва в неговата социална мрежа X (Twitter). Той каза още, че всички приходи ще бъдат дарени на ветерани от американската армия.Зукърбърг беше скептичен относно идеята за излъчване в X. „Не трябва ли да използвате по-надеждна платформа, където всъщност можете да събирате пари за благотворителност?“ той каза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай