Закриват три маршрутни линии в София

Закриват три маршрутни линии в София | StandartNews.com

София. Огромен срив при маршрутните таксита. За последната година пътниците в София са намалели двойно, три линии предстои да бъдат закрити следващия месец, предаде бТВ.

Маршрутна линия 35 е сред най-натоварените в София. Въпреки това и при нея отливът на пътници е осезаем, а маршрутките редовно са празни.

Румен Димитров е в бранша вече повече от 10 години и смята, че в този транспорт има бъдеще. „Има си хора, постоянни хора, които си разчитат на този транспорт и си пътуват с него”, казва шофьорът.

Метрото е основната причина за намалелите пътници. Предстои подземната железница да тръгне в „Дружба” и всички квартали на „Младост”. Затова от общината очакват, че до 2 години маршрутките ще изчезнат.

„И очакванията за намаляване на натоварването и необходимостта изобщо на такъв вид допълнителен транспорт, какъвто са маршрутките, е в рамките на този обозрим период от време на практика на отпадне необходимостта от този тип превоз”, смята Любомир Христов, зам.-кмет по транспорта на София.

От 47 маршрутни линии преди 10 години в момента броят им е 24. 12 линии са спрени само за последната година. От бранша обаче ще търсят гъвкави варианти, за да запазят маршрутките.

„Този вид превоз се е доказал във времето и считаме, че мобилността на маршрутните превози е обстоятелството, което ще доведе до оставането им на пазара”, коментира Витан Андреев, Сдружение на маршрутните превозвачи.

В момента се уточняват линиите, които ще бъдат спрени още през следващите седмици. Маршрутът на останалите пък скоро ще бъде променен, така че да не минават през центъра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай