Загиналият инженер бил спец №1 по барутите

Загиналият инженер бил спец №1 по барутите  | StandartNews.com

За две години в "Арсенал" са установени 460 нарушения, а 13 машини са спрени

Ден след трагедията в Завод 3 на "Арсенал", при която загинаха двама души, там отново имаше нормален работен ден. Колегите обаче не спираха да обсъждат какво е довело до пожара и последвалия взрив, който изпепели за 15 секунди 53-годишния инженер Върбан Пешков и колегата му настройчик Румен Райчев /41 г./.

Двамата ще бъдат погребани в запечатани ковчези заради жестоките разкъсвания. Останките от телата все още са в старозагорската Съдебна медицина, където се извършва съдебномедицинска експертиза.

Очаква се те да бъдат предадени на близките им в сряда

Четиримата работници, които успели да избягат невредими от барутния цех 120, ще бъдат разпитани в сряда, защото днес още бяха в тежък стрес и шок от преживяното.

По личното разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров е образувано следствено дело, което се наблюдава от старозагорския окръжен прокурор Дичо Атанасов. На мястото на инцидента са командировани двама следователи, които имат за задача да преровят останките за някакви следи. Засега е ясно, че около 10,30 в понеделник сутринта от машината за овлажняване на барут е изскочила искра. Тя е подпалила барутните съставки и пожарът е довел до взрив.

Във вторник в цеха се извършваха огледи и се изземваше документация. Назначена е може би най-важната експертиза - техническата, която ще има за задача да потвърди или отхвърли основната версия за човешка грешка в хода на технологичния процес за шнековане на влажния барут. "Към този момент не може да бъде даден конкретен отговор на въпроса какво е причинило трагедията - техническа или човешка грешка", заяви вчера инспектор Станимир Тончев от пожарната в Казанлък. Той подчерта, че в завода се извършват ежегодни проверки за пожарна безопасност, които не са открили сериозни нарушения.
Причината за трагедията е

неспазване на технологична дисциплина или пък са опитвали нещо ново

смята Валентин Радев, депутат от ГЕРБ и експерт по боеприпаси. "Няма как да разберем как е тръгнало възпламеняването, защото са загинали и двамата, които са присъствали", посочи Радев.

Той заяви, че няма основание да се съмнява в проверките, които са извършвани в завода, както и в това хората там да са работели при лоши условия. "В света в предприятията, които се занимават с боеприпаси, с взривове, също се случват инциденти, това е рискова професия", изтъкна депутатът от ГЕРБ.

Версията за човешка грешка обаче се оспорва от колегите на загиналия инженер Пешков, технически директор на завод 3 и пряк ръководител на цех 120. За него се твърди, че е сред най-добрите специалисти по барути у нас. При това той има реномето на перфекционист, който не би допуснал и най-малка небрежност.

"Достатъчно компетентен беше, беше достатъчно наясно с всички новости", коментира съседът му Николай Колев. Загиналият инженер има съпруга и две деца. 41-годишният Румен Райчев, който е другата жертва, също не е новак в професията. Той е работел в "Арсенал" от 3-4 години и е трябвало да подготви инсталацията във фаталния понеделник. Той не е семеен, има сестра и възрастна майка. Според колегите от завода най-вероятно започналото следствие ще хвърли вината изцяло върху загиналите, както се случило с драмата в частния завод за пиротехника край Мъглиж през декември 2014 г.

Чуват се мнения, че аварията може да е станала заради прекомерно бързане - гонели се срокове за изпълнение на поръчките. Дори в деня на аварията работата в останалите производства не е била прекъсната и за минута.
Загиналите имат застраховка "Живот". Близките им ще получат по 7 брутни работни заплати, но ще посрещнат най-черния Великден в живота си.

От "Арсенал" разпространиха писмено изявление, в което се казва да не се спекулира с инцидента. В него уточняват, че при него няма обгазявания, няма материални щети, няма опасност за населението.

Това е поредният инцидент в казанлъшката оръжейница. Статистиката сочи, че за последните 10 г. всяка година има авария. Последният инцидент бе през декември м.г., когато загина 47-годишен мъж. За последните две години от главна Инспекция по труда са направени 86 проверки в "Арсенал". Констатирани са малко над 460 нарушения, а 13 машини са спрени от производство, защото са дефектни и представляват заплаха за човешкото здраве.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай